Sami ul-Haqq (midden) was een belangrijke stem bij radicale moslims in Pakistan.

Geestelijke "vader van de taliban" Sami ul-Haqq is vermoord in Pakistan

In de stad Rawalpindi is de geestelijke Maulana Sami ul-Haqq doodgeschoten. Hij leidde een belangrijk seminarie waar tal van leiders van de fundamentalistische taliban zijn opgeleid. Een van zijn studenten was Mullah Omar Mohammed, de intussen overleden stichter van de Afghaanse taliban.

Volgens een medewerker is ul-Haqq doodgeschoten bij een bezoek aan Rawalpindi. Andere bronnen zeggen dat hij in zijn huis is neergestoken. Wie de moord uitgevoerd heeft, is nog niet bekend.

Vijanden had al-Haqq genoeg, want hij werd beschouwd als de geestelijke vader van zowel de Afghaanse als Pakistaanse talibanrebellen. Die beweging heeft haar roots in de Darul Uloom Haqqania, de "universiteit van de jihad" die door de vader van Sami ul-Haqq werd opgericht nabij de grens met Afghanistan. Nadien had hij zijn vader opgevolgd als hoofd van de school.

In dat seminarie -een van de belangrijkste in Zuid-Azië- worden 4.000 studenten opgeleid en er wordt een erg radicale vorm van de islam gepropageerd. De term "taliban" betekent in het Urdu zoveel als "studenten" en ook dat verwijst naar de school van ul-Haqq.

Tal van koplui van de taliban hebben overigens gestudeerd aan dat seminarie. Onder hen was Mullah Omar Mohammed, de intussen overleden stichter van de Afghaanse talibanbeweging. Die beweging greep in 1996 de macht in grote delen van Afghanistan, maar werd door de Amerikaanse inval in 2001 van de macht verdreven.

Ook de leiders van de Pakistaanse taliban hebben vaak een opleiding genoten bij Sami ul-Haqq. Die was politiek actief als senator. Toch koos hij niet altijd de kant van de taliban in Pakistan. Zo verwierp hij in een fatwah hun tegenstand tegen de vaccinatie van kinderen voor polio. Anderzijds vond Sami ul-Haqq dat enkel soennitische moslimmannen functies binnen de Pakistaanse politiek mogen uitoefenen. Hij was ook betrokken bij het protest van radicale moslims dat Pakistan al enkele dagen in zijn greep had. Die kanten zich tegen de vrijspraak van een christelijke vrouw die jarenlang in de cel zat op beschuldiging van "belediging van de islam". Die vrouw riskeerde daarvoor de doodstraf.

Meest gelezen