Videospeler inladen...

Griet Smaers (CD&V) over voordracht Vanackere: "We moeten hieruit iets leren"

Kamerlid Griet Smaers (CD&V) verdedigt de voordracht van haar partijgenoot Steven Vanackere als directeur van de Nationale Bank, maar geeft ook toe dat we hieruit met zijn allen iets moeten leren. Ze had al een wetsvoorstel ingediend om tot quota voor vrouwelijke vertegenwoordiging bij financiële toezichthouders te komen en hoopt dat coalitiepartners N-VA en Open VLD zich nu ook daarachter zullen scharen. 

Griet Smaers blijft erop hameren in "Terzake": "Op dit moment is dat een goede kandidatuur. Hij (Steven Vanackere, nvdr.) heeft de nodige competenties en de nodige ervaring, dus kan ik niet zeggen dat hij niet de juiste man op de juiste plaats is."

Ik stel wel vast dat het de hoogste tijd is om een wetgevend initiatief te nemen

Kamerlid Griet Smaers (CD&V)

Was "de juiste vrouw op de juiste plaats" hier dan geen optie? "Ik stel wel vast dat het de hoogste tijd is om een wetgevend initiatief te nemen, om daar ook naar een quotaregeling in die topfuncties te gaan, omdat ik vaststel dat men er op natuurlijke wijze niet komt."

Smaers heeft al een wetsvoorstel ingediend om tot een meer evenwichtige verdeling van de topfuncties bij financiële toezichthouders als de Nationale Bank te komen. Ze kijkt meteen naar coalitiepartners N-VA en Open VLD. "Ik weet dat die partijen in het verleden wel wat scepsis hadden tegenover een quotaregeling."

Ze hamert op "het belang van een wetgevend initiatief waar geen speld tussen is te krijgen". "We moeten hier allemaal iets uit leren. Wij allemaal, zeker de politiek in het algemeen, want eerdere benoemingen van andere partijen - ook in de regentenraad - waren  óók mannen."

Meest gelezen