Archieffoto

Japanse kustwacht zoekt naar verdwenen eiland

De kans dat u al van het Japanse eiland Esanbe Hanakita Kojima hebt gehoord, is klein. En de kans dat u het ooit nog zal kunnen bezoeken, is nog kleiner. Want sinds september is het eiland spoorloos verdwenen.

Esanbe Hanakita Kojima is - of beter: was - een van de 158 onbewoonde eilanden die 4 jaar geleden van de Japanse regering een naam hadden gekregen. De regering had de eilanden een naam gegeven om duidelijk te maken dat ze tot Japan behoren. Het gebied waar de eilanden liggen, ten noorden van Hokkaido, wordt namelijk ook geclaimd door Rusland.  

Een attente schrijver

Esanbe Hanakita Kojima lag 500 meter voor het strand van het kustdorpje Sarufutsu. De dorpelingen zelf hebben de verdwijning van hun eiland nooit opgemerkt. Het is de schrijver Hiroshi Shimizu die hen er begin september op attent heeft gemaakt. Shimizu heeft zoveel jaren geleden een fotoboek geschreven over verborgen eilanden. In september was hij naar Sarufutsu gereisd om een vervolg te schrijven. Maar het eiland dat hij hoopte te zien, bleek spoorloos verdwenen. 

Lokale vissers moesten toegeven dat ze het eiland altijd vermeden hadden, omdat ze dachten dat het deel uitmaakte van een rif waarop hun schepen makkelijk konden vastlopen. De Japanse kustwacht is de zee aan het uitkammen, in de hoop te achterhalen wat er met het eiland gebeurd is. Volgens een woordvoerder bestaat de kans dat ijs en golven het eiland zodanig hebben aangevreten dat er niets meer van overblijft.  

Streep door de rekening

Als Esanbe Hanakita Kojima echt verdwenen is, dan betekent dat dat Japan zijn "exclusieve economische zone" (zone waarin Japan als enige het recht heeft om bijvoorbeeld grondstoffen te delven en te vissen, red.)  met een halve kilometer ziet krimpen.  

Dat eilanden verdwijnen is overigens niet ongewoon. De Salomonseilanden verloren onlangs nog 5 rifeilanden door een combinatie van erosie en stijgend zeewater.   

Meest gelezen