Kunstenares wil taboe rond dood doorbreken met dodenmaskers

Heel wat mensen brachten de voorbije dagen een bezoek aan het kerkhof. Maar je kan ook een heel speciaal aandenken laten maken als er iemand sterft: een dodenmasker. Kunstenares Francien Maas uit Turnhout maakt ze al meer dan 20 jaar. Op die manier wil ze het taboe rond de dood doorbreken.

Rustgevend 

Francien Maas maakt de dodenmaskers uit gips. Het liefst giet ze de maskers pas als de familieleden hun dierbare al zijn gaan groeten. "Ik wil vermijden dat er stukjes haar of huid weg zouden zijn bij de confrontatie. En de ziel heeft ook voldoende tijd nodig om te kunnen vertrekken." Griezelig vindt ze de maskers niet. Meer zelfs, volgens haar is het heel rustgevend om een overledene te staan. "Dat is heel vreemd, maar die mensen hebben een ongelofelijke rust. Dat is toch gewoon zalig.”

Taboe 

Sinds 1997 maakte Francien amper 12 dodenmaskers. "Dat is niet veel", zegt ze. "Ik heb het gevoel dat er nog steeds een taboe heerst over de dood. Dat zou ik met mijn maskers graag doorbreken."

Dood omarmen

Toch zijn er volgens Francien heel wat mensen die het idee van dodenmaskers appreciëren. "Vaak weten mensen niet dat de mogelijkheid bestaat of denken ze er te laat aan. Over een dodenmasker moet je op voorhand kunnen praten, net zoals je dat eigenlijk ook over de dood zou moeten kunnen doen. Maar er zijn heel weinig mensen die dat aankunnen. Dat is jammer, want wie de dood als onderdeel van het leven ziet, kijkt er op een heel andere manier naar.”

Op deze website vind je de contactgevens van Francien.

Francien Maas poseert met een dodenmasker.

Meest gelezen