www.fauzychaniago.com

Neergestorte passagiersvliegtuig in Indonesië had ook al ernstige problemen op vorige vlucht

De Boeing van Lion Air die maandag is neergestort nabij de hoofdstad Jakarta, had zondag een erg turbulente vlucht achter de rug vanuit Bali en stond toen op het punt om kort na het opstijgen terug te keren.

Maandagochtend is de zo goed als nieuwe Boeing 737 MAX8 van Lion Air in zee neergestort kort nadat hij was opgestegen op de luchthaven van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daarbij zijn alle 189 inzittenden omgekomen.

Nu blijkt uit berichten van passagiers op sociale media dat het toestel op de vorige vlucht zondag al een erg woelige vlucht achter de rug had. Dat wordt nu ook bevestigd door de luchtvaartoverheid van het eiland Bali. De Boeing maakte zondag een vlucht van Bali naar Jakarta. Kort na het opstijgen verzocht de piloot de luchthaven van Bali om te mogen terugkeren wegens een technisch probleem, maar nadien meldde hij dat dat verholpen was en dat de vlucht naar Jakarta kon doorgaan.

Het toestel is daar ook geraakt, maar de passagiers melden dat het vliegtuig plots veel hoogte had verloren en dat het daarna weer plots hoger ging vliegen en de hele tijd schokte. Volgens een getuige huilden veel passagiers toen het vliegtuig uiteindelijk veilig kon landen in Jakarta.

Intussen is de zwarte doos van het toestel gevonden in de Javazee, maar die is echter niet volledig intact en de inhoud is nog niet bestudeerd.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Indonesië heeft slechte reputatie terzake

Indonesië  heeft een erg slechte reputatie inzake luchtvaartveiligheid en er gebeuren wel meer ongelukken. Zo is in december 2014 een toestel van AirAsia in zee gestort op een vlucht van de stad Surabaya op Java naar Singapore.  

In 2007 heeft de Europese Unie alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen gebannen uit het luchtruim, inclusief de nationale maatschappij Garuda. Die ban is geleidelijk opgeheven en sinds juni dit jaar staan er geen luchtvaartmaatschappijen uit Indonesië meer op de zwarte lijst van de EU.

Lion Air is een snel groeiende lagekostenmaatschappij in Indonesië, maar voert ook steeds meer internationale vluchten uit. Er is een lijst van incidenten en ongelukken, zij het niet altijd met slachtoffers. Een aantal van die ongelukken gebeurden met oudere toestellen, maar Lion Air heeft de voorbije jaren de vloot fors gemoderniseerd met nieuwe Boeings. 

Indonesië telt meer dan 260 miljoen inwoners verspreid over 17.000 eilanden en heeft een gebrekkige wegen- en spoorweginfrastructuur. De luchtvaart kent er een erg snelle expansie en vooral lagekostenmaatschappijen mikken op het steeds groeiender aantal mensen dat wil vliegen.  

Meest gelezen