Nobelprijswinnaar Mukwege krijgt eredoctoraat van UAntwerpen

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege komt op 4 april naar de Universiteit Antwerpen, waar hij een eredoctoraat zal ontvangen. Mukwege is een van de twee laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede voor dit jaar. "Hij is iemand die in elk opzicht inspireert, een voorbeeld voor de hele wereld", zegt rector Herman Van Goethem.

Elk jaar reikt de UA een eredoctoraat algemene verdiensten uit. In 2019 gaat die naar de 63-jarige Mukwege, de Congolese gynaecoloog die slachtoffers van seksueel geweld behandelt en begeleidt. Voor zijn werk ontvangt hij eind dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

De universiteit selecteerde Mukwege enkele maanden voor het nieuws over zijn Nobelprijs. "De voorbije zomer contacteerden we dokter Mukwege met het oog op het eredoctoraat", vertelt rector Herman Van Goethem. "Dat hij nu de Nobelprijs krijgt, is voor ons de sprankelende bevestiging van de keuze die we maakten."

In het verleden ontvingen onder anderen Diane von Fürstenberg en Jeffrey Sachs al een eredoctoraat algemene verdiensten. "Nu wilden we de focus richten op het Zuiden, vanuit onze sterke focus op universitaire ontwikkelingssamenwerking. Dokter Mukwege is iemand die in elk opzicht inspireert, vanuit een veelzijdige en gedreven diepmenselijke betrokkenheid op de wereld rondom hem. Hij is zo een voorbeeld voor de gehele wereld."

Meest gelezen