Tegen ERC-leider Oriol Junqueras wordt de maximumstraf geëist, maar zijn aanhangers blijven zijn vrijlating eisen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Openbare aanklager eist zware straffen voor Catalaanse separatistische politici

In Spanje heeft de openbare aanklager de maximumstraf van 25 jaar geëist voor Oriol Junqueras, de leider van een van de grootste separatistische partijen van Catalonië. Ook voor een tiental andere gevangen Catalaanse politici worden zware straffen geëist.

De meesten van die politici zijn vorig jaar opgepakt na het woelige referendum over onafhankelijkheid voor Catalonië. Ze worden beschuldigd van rebellie en misbruik van openbare fondsen.

Vandaag heeft de aanklager de maximumstraf van 25 jaar geëist voor Oriol Junqueras, de leider van de ERC, een van de grote partijen die opkomen voor de onafhankelijkheid van de regio Catalonië. Junqueras was vice-minister-president van de afgezette Catalaanse regering. Voor twee andere leiders van separatistische bewegingen en gewezen Catalaans parlementsvoorzitter Carme Forcadell wordt 17 jaar cel geëist. Een aantal andere politici hangt 16 jaar opsluiting boven het hoofd. De belangrijkste Catalaanse leider, voormalig minister-president Carles Puigdemont, woont in ballingschap in België.

Het Spaanse gerecht treedt dus hard op tegen de mensen achter het Catalaanse referendum van vorig jaar. De meesten van hen zitten al sinds eind vorig jaar in de gevangenis. Ook het voormalige hoofd van de Catalaanse politie (Mossos d'Esquadra), Josep Luis Trapero, hangt vervolging boven het hoofd. Hij was eerder met zijn adjuncte ontslagen.

Wellicht zullen de processen tegen de Catalaanse separatisten volgend jaar beginnen. Het gerecht is in principe onafhankelijk, maar dat er nu dergelijk zware straffen worden gevorderd, kan roet gooien in de verzoeningspolitiek die de nieuwe socialistische premier in Madrid Pedro Sanchez voert tegenover Catalonië. Sanchez leidt een minderheidsregering en om zijn begroting door het parlement te krijgen, heeft hij de steun nodig van onder meer een aantal regionale partijen.

Meest gelezen