Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Poetin ontvangt nieuwe Cubaanse president op eerste bezoek aan Rusland

Vladimir Poetin heeft de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel ontvangen op het Kremlin tijdens zijn eerste bezoek aan zijn Russische bondgenoot sinds zijn aantreden in april. Het bezoek komt op een moment dat Washington met nieuwe sancties tegen Havana dreigt.

"De relaties tussen Rusland en Cuba (...) hadden van meet af aan een bijzonder karakter, een strategisch karakter", zei Poetin bij de ontvangst van Diaz-Canel. "We zijn verbonden door vriendschap en wederzijdse steun", benadrukte de Russische president.

Rusland zal "al het mogelijke doen" om de Russisch-Cubaanse relaties te versterken, had de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, donderdag al verzekerd.

De Sovjet-Unie was jarenlang een militaire en economische steun en toeverlaat van Cuba tegenover de Verenigde Staten, voordat de val van de Sovjet-Unie een breuk sloeg, die Moskou en Havana nu trachten te dichten met een steeds meer uitgesproken toenadering.

Toen Miguel Diaz-Canel in april Raul Castro opvolgde, zei Poetin dat hij bereid was "nauw samen te werken om het strategische partnerschap meer te versterken en meer constructief samen te werken in alle domeinen".

Samen met het hoofd van de diplomatie, Bruno Rodriguez, kwam Diaz-Canel donderdagavond in Moskou aan voor een bezoek van drie dagen. Washington gaf deze week te kennen dat het de sancties tegen Havana wil verharden. Het beschuldigde Cuba ervan samen met Venezuela en Nicaragua deel uit te maken van een "trojka van de tirannie".

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen