Videospeler inladen...

Sander Loones (N-VA) wordt minister van Defensie: “Wil het werk van Steven Vandeput verderzetten”

N-VA draagt Sander Loones voor om Steven Vandeput (N-VA) op te volgen als minister van Defensie en Ambtenarenzaken. Vandeput stopt halfweg november als minister nu hij burgemeester van Hasselt wordt. Loones was tot nu toe nationaal ondervoorzitter en Europarlementslid voor N-VA. Volgens Loones zal zijn ervaring als Europarlementslid hem helpen als minister van Defensie. 

Het was al langer duidelijk: Steven Vandeput zou de federale regering verlaten wanneer hij burgemeester werd in Hasselt. En zo geschiedde. Na de verkiezingen kon Vandeput de vorige burgemeester in Hasselt van de troon stoten. Halfweg november verlaat hij dan ook de regering en komt zijn positie vrij. 

N-VA draagt nu Sander Loones voor om hem op te volgen. De 39-jarige Loones heeft al een hele carrière achter de rug bij N-VA. Hij is onder meer ondervoorzitter en Europees Parlementslid voor de partij. Als minister zal hij de jongste van de regering zijn.

Vandeput 2.0?

Het is partijvoorzitter De Wever die de beslissing maakte om Loones aan te stellen. “Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud”, zegt De Wever. “Bij de regeringsvorming in 2014 was hij achter de schermen één van onze belangrijkste onderhandelaars en als nationaal N-VA-ondervoorzitter volgt hij het regeringswerk op de voet. Hij is daarmee de geknipte man om het werk van Steven Vandeput verder te zetten.”

Ik zie dat Steven ervoor heeft gezorgd dat het leger opnieuw modern en slagkrachtig is. Het is een eer en een uitdaging om zijn werk verder te zetten.

Ook Loones zelf maakt in zijn eerste communicatie duidelijk dat hij volledig op dezelfde lijn zit als Steven Vandeput. “Ik heb een hoog eergevoel voor het werk van Steven Vandeput. Het zal mijn taak zijn werk verder te zetten”, zegt Loones in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Ik zie dat Steven ervoor heeft gezorgd dat het leger opnieuw modern en slagkrachtig is. Het is een eer en een uitdaging om zijn werk verder te zetten.”

Toch één opvallend verschil tussen voorganger en opvolger: de afkomst. Vandeput werd geboren in Hasselt en profileert zich als een ware Limburger. Met Loones zet de N-VA in op de andere kant van Vlaanderen. Loones is afkomstig van Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde aan de Belgische kust. Net in West-Vlaanderen scoorde de partij opvallend minder dan in andere provincies bij de lokale verkiezingen van oktober.  

Europa

Loones geeft toe dat het moeilijk zal zijn om zijn functie als Europees Parlementslid op te geven. “De internationale Europese politiek was enorm relevant en interessant de laatste jaren", zegt Loones. "Dat zal niet minder zijn als minister van Defensie. De internationale samenwerking verdient alle aandacht.”  Volgens Loones zal zijn ervaring op Europees niveau hem dan ook helpen als minister van Defensie. 

Op zijn beurt komt het zitje van Loones in het Europees Parlement nu vrij. De 28-jarige Ralph Packet, de vroegere voorzitter van Jong-N-VA, volgt hem op in het Europees parlement.

F-35

De opvolging komt er net nadat de regering de knoop doorhakte om te investeren in Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen. Hoe kijkt Loones naar die aankoop? “Het was broodnodige investering als we geloofwaardig willen blijven voor onze internationale partners", verdedigt Loones de lijn van de regering. "De kroon op het werk van Vandeput in elk geval.”

"Welkom"

Op Twitter regent het intussen welkomstreacties van regeringsleden van de N-VA. "Welkom in ons team!", schrijft staatssecretaris Theo Francken. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) dankt ook Steven Vandeput voor zijn "uitstekende werk de afgelopen jaren". 

Beluister hier het interview met Sander Loones in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen