Spaanse schrijver Goytisolo wint Carlos Fuentes-literatuurprijs

De Spaanse schrijver Luis Goytisolo heeft in Mexico de Carlos Fuentes-literatuurpijs ontvangen, met zijn 250.000 dollar (219.000 euro) een van de belangrijkste literatuurprijzen in de Spaanstalige literaire wereld. De 83-jarige Goytisolo kreeg de prijs overhandigd door de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. In zijn dankwoord herinnerde de 83-jarige schrijver eraan dat de roman als genre ons helpt om de wereld en onszelf beter te begrijpen.

De prijs werd in 2012 in het leven geroepen ter ere van de overleden Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes en wordt om de twee jaar uitgereikt. Ze bekroont schrijvers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de nalatenschap van de Spaanstalige literatuur. Eerdere winnaars zijn de Peruaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, de Nicaraguaanse schrijver Sergio Ramírez en de Mexicaanse dichter Eduardo Lizalde.

Goytisolo's bekendste werk is het vierluik "Antagonía" (1973-1981).

Meest gelezen