Videospeler inladen...

Unicef over humanitaire crisis in Jemen: "De wereld kijkt weg"

De regioverantwoordelijke voor het Midden-Oosten van VN-Kinderorganisatie Unicef is op bezoek in Jemen. Het land ondergaat een zware humanitaire crisis door de aanhoudende burgeroorlog. Een aangrijpend bezoek, zegt Geert Cappelaere (foto) zelf. VRT NWS kreeg de Vlaming aan de lijn toen hij net terug was uit de havenstad Hodeida.

Geert Cappelaere ging met eigen ogen kijken hoe erg de kinderen van Jemen er aan toe zijn. De delegatie was enkele dagen in Sana’a en reed dan naar de noordelijke havenstad Hodeida. Een tocht van zeven uur met onderweg maar liefst 19 wegversperringen, militairen alom, sommigen van hen nog kinderen. Op de markten ligt wel voedsel, maar het is peperduur. De bombardementen van de Saoedisch-Amerikaanse coalitie waren de hele tijd hoorbaar, soms dichtbij. 

Het ziekenhuis van de laatste kans

In Hodeida steunt Unicef het enige ziekenhuis dat nog min of meer werkt. De toestand is er schrijnend, zegt Geert Cappelaere. Er liggen kinderen in erbarmelijke omstandigheden, ondervoed en  half verlamd van de difterie, een ziekte die nochtans makkelijk te genezen is. 

De ouders zeggen dat ze niet vroeger durfden te komen uit schrik voor bombardementen en ook omdat velen van ver moeten komen. De meeste andere gezondheidscentra werken niet meer of zijn vernield.
Geert Cappelaere, UNICEF

De dokters vertelden Cappelaere dat er nauwelijks medicijnen zijn. Dat maakt de Unicef-verantwoordelijke boos. Aan VRT NWS zegt hij dat de humanitaire organisaties de speelbal zijn van alle strijdende partijen. “Alle partijen hebben boter op het hoofd. De coalitie controleert alle hulp. De regering in Aden wil dat alles via die haven verloopt. Hodeida, waarlangs 70 tot 80 procent van de hulp én de commerciële goederen binnen komen, is nagenoeg verlaten. Veel mensen zijn er ook gevlucht. 

Unicef probeert nu hulp het land binnen te krijgen met kleine schepen, vanuit Djibouti. Zo'n schip ligt al twee weken aan de ketting, vol met medicijnen en ander medisch materiaal. Capellaere kon vanmorgen na lang onderhandelen de goederen lossen, zegt hij aan het VRT NWS.

Beluister hier de reactie van Geert Cappelaere in het radionieuws.

Jemen in cijfers

  • 22 van de 29 miljoen inwoners hebben hulp nodig (80 procent van de meerderjarigen), de helft van de hulpbehoevenden zijn kinderen.
  • 14 miljoen mensen zijn in doodsgevaar door honger, van wie 1,8 miljoen kinderen.
  • 400.000 kinderen zijn acuut aan het vechten voor hun leven.
  • 51 miljoen kilo voedsel ligt opgeslagen in Hodeida, maar is ontoegankelijk wegens bureaucratie, corruptie, oorlog. Zoveel voedsel zou 6 miljoen mensen voor 3 maanden kunnen voeden. 
  •  136 miljoen euro is nodig voor dringende humanitaire steun. 
  •   België geeft 5,5 miljoen euro.

"Hulp werkt tegendraads"

Unicef en andere hulporganisaties doen wat ze kunnen om medische hulp en voedsel tot bij de noodlijdende bevolking te krijgen. Er zijn ook vaccinatiecampagnes en op de plaatsen waar vorig jaar cholera is uitgebroken worden waterputten en kraantjes gebouwd. 

Maar meer hulp geven brengt niet op, integendeel, zegt Geert Cappelaere. Alleen politieke druk kan de situatie doen veranderen. De wereld reageerde met afschuw op de moord op de Saudische journalist Khashoggi, maar ligt niet wakker van de  uitgehongerde mensen in Jemen, zegt hij.  

Daarmee heeft Geert Cappelaere het over de wapenleveringen aan de Saudi's door de Amerikanen, de Britten en ook het Waalse Gewest. Saudi-Arabië steunt de overwegend soennitische regering. De sjiitische Houthi-rebellen worden gesteund door Iran. 

Voor Geert Cappelaere is er maar één realiteit. In Jemen sterft elke tien minuten een kind door ondervoeding of ziekte. 

Hoe is het mogelijk dat miljoenen kinderen die ondervoed zijn niet volstaan om de druk op te voeren op de strijdende partijen, bijvoorbeeld door wapenleveringen te herbekijken?
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen