Videospeler inladen...

Beke over voordracht Vanackere: "CD&V heeft van niemand lessen te ontvangen" 

CD&V reageert voor het eerst op het debat over de voordracht van Steven Vanackere als nieuwe directeur van de Nationale Bank. Volgens partijvoorzitter Wouter Beke "heeft CD&V van niemand lessen te ontvangen". Hij wijst op de man-vrouwverhoudingen in de mandaten van de partij. Door de voordracht van Vanackere zouden geen vrouwen meer zetelen in de directie van de Nationale Bank.  Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) reageerde al dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in de structuren van de Nationale Bank "echt wel beter moet". 

Heisa over de voordracht van CD&V-politicus Steven Vanackere als nieuwe directeur van de Nationale Bank. Vanackere moet Marcia De Wachter opvolgen, maar met zijn komst van zou het directiecomité volledig uit mannen bestaan. 

Vanmorgen opende vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het debat door te stellen dat het "geen goede zaak is" dat er geen enkele vrouw in de directie zou zetelen. Volgens De Croo is de voordracht "in de duik" geregeld en moet het opnieuw worden besproken in de regering. 

"De verhouding man/vrouw binnen de Nationale Bank kan en moet echt wel beter", vindt ook minister Van Overtveldt daarover. "De structuren van de Nationale Bank zijn aan hervorming toe. Ik zal voorstellen voorleggen aan de regering", laat de minister weten via Twitter. Van Overtveldt doet de uitspraak naar eigen zeggen "los van de huidige voordracht door één van de regeringspartners".

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert nu dat CD&V "van niemand lessen heeft te ontvangen". Hij wijst erop dat de helft van de CD&V-leden in de regering vrouw is, terwijl dat voor N-VA en Open VLD respectievelijk 22 procent en 17 procent is. Ook bij de parlementsleden zijn bij CD&V de vrouwen beter vertegenwoordigd, schrijft Beke op Twitter. 

De voordracht van Steven Vanackere is dan ook "het resultaat van de juiste vrouw of man op de juiste plaats". Ook over de vergoeding van de directieleden - bruto een slordige 330.000 euro per jaar - wil Beke gerust spreken. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen