Visser springt op walvis om hem uit hachelijke situatie te redden

Zijn daad wordt omschreven als een echte heldendaad, met gevaar voor eigen leven. Visser Sam Synstelien greep dan ook kordaat in toen hij een bultrugwalvis in de problemen zag in de wateren nabij Morro Bay, in de Amerikaanse staat Californië. Het dier was immers verstrikt geraakt in een touw van een boei, waardoor er niets anders meer opzat dan rondjes te zwemmen. Synstelien sprong dan maar zelf op de walvis om het dier los te snijden. De beelden dateren van eind september, maar gaan nu pas viraal.

Nicholas Taron, die de beelden van de reddingsoperatie maakte, op nieuwszender NBC Los Angeles: "De walvis zwom rond de boei, tegen de wijzers van de klok in. Je zag dat het dier helemaal over zijn toeren was. En dat hij zichzelf niet alleen kon losmaken."

"We hebben dan de kustwacht gebeld, maar na overleg bleek dat zij ook niets konden doen. Dan hebben we maar besloten om zelf de handen uit de mouwen te steken."

Op de beelden is te zien hoe Sam Synstelien uiteindelijk op het juiste moment op de walvis springt en het touw kan doorsnijden, vooraleer de walvis de diepte induikt. Dat lukte wel pas bij de 3e poging:

Woordvoerder Justin Veizbicke van de 'National Oceanic and Atmospheric Administration’s Pacific Fisheries': "Het is niet zo evident om zo’n dier te redden. Zo hebben we vorig jaar nog iemand van onze dienst verloren, toen hij opgeroepen werd voor een walvis in nood. Het kan dus wel degelijk verkeerd aflopen."

Meest gelezen