Liégeois over perslekken voetbalschandaal: "Moeilijk te weten wie erachter zit"

Oud-procureur-generaal van Antwerpen Yves Liégeois ergert zich aan de vele perslekken in grootschalige dossiers. In het dossier van het voetbalschandaal werden al heel wat telefoongesprekken tussen makelaars, scheidsrechters en bestuursleden gepubliceerd in verschillende kranten. "In grote dossier waar veel mensen betrokken zijn, is het moeilijk op te sporen wie achter de perslekken zit", zegt Liégeois in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Wie naar wie heeft gebeld, op welke datum, op welk uur, en wat tijdens dat telefoongesprek is gezegd. U kan het, wat betreft het voetbalschandaal, zo goed als letterlijk nalezen in verschillende kranten. Makelaars, scheidsrechters, bestuursleden, ze worden allemaal bij naam genoemd. Het ergert Antwerps oud-procureur-generaal Yves Liégeois. 

Een heel kluwen van mensen heeft toegang tot het dossier. Het is dus niet eenvoudig om op te sporen wie erachter zit

Yves Liégeois, oud-procureur-generaal van Antwerpen

Maar achterhalen wie achter de lekken zit, dat is volgens Liégeois zowat vechten tegen de bierkaai in een dergelijk grootschalig dossier. "Heel veel mensen zijn hier betrokken, er zijn veel partijen en dus advocaten, politiemensen, en ook magistraten. Het is een heel kluwen van mensen die toegang hebben tot het dossier. En het is dus niet eenvoudig om op te sporen wie erachter zit", zegt Liégeois.

Wie het beroepsgeheim schendt, en dus documenten uit een dossier doorgeeft aan de pers, riskeert nochtans ernstige straffen. Minister van Justitie Koen Geens verstrengde de straffen onlangs nog. Nu riskeert iemand een gevangenisstraf van 1 tot 3 jaar, en een geldboete van 800 tot 8000 euro. "Maar een veroordeling in de praktijk is uitzonderlijk", zegt Liégeois.

De smartphone en het dossier

In feite heeft niemand het eigenlijke dossier in zijn bezit. Hoe kan het dan dat een document wordt gelekt naar de pers? "In de fase van de voorlopige hechtenis krijg je het recht om het dossier in te kijken. Je mag er eigenlijk geen afschrift van nemen. Maar tegenwoordig hebben de advocaten hun middelen om een kopie te nemen", zegt Liégeois. Lees, ze halen hun telefoon boven en nemen snel een foto van het document. "We hebben dat met de jaren eigenlijk oogluikend toegestaan", zegt Liégeois. "Want je hebt meestal maar maximaal 48 uren de tijd om het dossier in te kijken. Bij lijvige dossiers krijg je dan niet alles gelezen", zegt de oud-procureur-generaal. 

Je kan toch moeilijk een cipier zetten naast elke mensen die het dossier komt raadplegen?

Yves Liégeois, oud-procureur-generaal van Antwerpen

Moeten we dan toch geen paal en perk stellen aan de smartphonefoto's? "Om het te beletten moet je een algemeen verbod uitvaardigen. Maar dan heb je ook mensen nodig die dat controleren. En je kan toch moeilijk een cipier zetten naast elke mens die het dossier komt raadplegen?", zegt Liégeois. En dat heet dus: vechten tegen de bierkaai.

Herbeluister hier het gesprek van Ruth Joos met Yves Liégeois in De Wereld Vandaag op Radio 1:

Meest gelezen