Zeker 2,7 miljard euro te kort voor update van rioleringen

De rioleringen in Vlaanderen moeten tegen 2027 volledig op orde zijn gebracht om de waterkwaliteit in kanalen en rivieren te verhogen. Dat vraagt grote investeringen en de rioolbeheerders komen daarvoor geld te kort, volgens een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zeker 2,7 miljard. Dat schrijft De Tijd. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vreest dat dat nog een onderschatting is. 

De kwaliteit van het water in kanalen, rivieren en beken moet naar omhoog. Daarvoor moet het rioolstelsel aangepast en verbeterd worden: meer mensen moeten aangesloten worden op afvalwaterzuiveringsinstallaties en bepaalde bestaande rioleringen moeten vervangen worden. Tegen 2027 moet dat in orde zijn, zo is wettelijk bepaald.

Het zijn de rioolbeheerders - gemeenten en intercommunales - die de investeringen moeten doen. Op basis van de huidige inkomsten kunnen zij 1,5 à 3,3 miljard euro investeren, berekende de Vlaamse Milieumaatschappij. Maar als Vlaanderen het rioleringsstelsel tegen 2027 up-to-date wil maken, is minstens 2,7 miljard euro extra nodig, aldus de VMM. 

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is dat zelfs nog een onderschatting. De VVSG gaat nu met de betrokken partners bekijken waar het extra geld vandaan kan komen. "De investeringen moeten gebeuren om de waterkwaliteit te verhogen. Dat betekent dat ofwel de subsidies omhoog zullen moeten gaan, ofwel moet men op gemeentelijk vlak bekijken waar men dat geld zal halen, ofwel moet men gaan kijken naar innovatie en nieuwe technieken", zegt woordvoerster Nathalie Debast. "Er zijn tal van mogelijkheden, we gaan dat samen met de rioolbeheerders en de Vlaamse overheid bekijken."

SP.A: "Factuur mag niet bij klant terechtkomen"

Oppositiepartij SP.A eist alvast dat de factuur niet bij de klant zal terechtkomen. "De miljardenfactuur dreigt te worden doorgerekend naar de Vlamingen. Ik vraag uitdrukkelijk dat de waterfactuur niet opnieuw de hoogte in gaat en dat minister Joke Schauvliege op korte termijn met een haalbaar financieel actieplan komt", zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders.

Vandaag wordt al een groot stuk doorgerekend aan de klant, via de saneringsbijdrage. Maar die wordt niet volledig gebruikt om te investeren in riolen."In 2016 bracht de saneringsbijdrage 65 euro per inwoner op, terwijl er slechts voor 51 euro kosten werden gemaakt voor het rioolbeheer", aldus Beenders. "Het geld dat de Vlamingen betalen voor rioleringen moet ook effectief worden gebruikt voor rioleringen. Daar zit nog marge in, volgens onze berekeningen volstaat dat geld zelfs om de doelstellingen te halen en is er geen nood aan extra belastingen."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen