Zeven koptische christenen vermoord bij aanslag tegen een bus in Egypte

In de stad al-Minya in het centrum van Egypte hebben gewapende mannen het vuur geopend op een bus met koptische christenen. Minstens zeven inzittenden zijn daarbij gedood. Kopten zijn al wel vaker het slachtoffer van aanslagen van moslimterroristen in Egypte.

Volgens de lokale bisschop werd de bus met pelgrims beschoten in de straten van al-Minya toen die op weg was naar het klooster van Sint-Samuel de Belijder in de woestijn.Er zouden zeker zeven doden en een gewonde zijn gevallen.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar in het verleden hebben extremistische moslimgroepen al wel vaker aanslagen uitgevoerd tegen de koptische minderheid in Egypte. In mei vorig jaar werden in al-Minya 28 koptische pelgrims -onder hen kinderen- gedood bij een gelijkaardige aanslag tegen een bus. Die aanslag is toen opgeëist door de terreurgroep IS. Daarop had de Egyptische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op kampen van IS in buurland Libië. Op Palmzondag vorig jaar vielen er 45 doden bij gelijktijdige bomaanslagen tegen kerken in Alexandrië en de stad Tanta.

De voorbije jaren zijn er behalve in al-Minya ook in Caïro en de Fayumstreek in de Nijldelta tal van aanslagen en vervolgingen geweest van kopten door IS of andere groepen van radicale moslims. Daarbij zijn tientallen kerken en huizen van christenen in brand gestoken.

Christenen in Egypte

Al-Minya ligt ten zuiden van de hoofdstad Cairo langs de Nijl. Het is een van de steden met het grootste percentage koptische christenen, zowat de helft van de bevolking van de stad. In totaal is zowat 12 procent van de Egyptenaren christen te midden van een grote meerderheid moslims, maar dat getal zou in feite hoger liggen.

Koptische ("Egyptische") christenen waren de overheersende religieuze groep in Egypte voor de verovering door Arabische moslims in de zevende eeuw. De koptische kerk had zich eerder in 451 losgemaakt van de rest van het christendom en heeft een eigen paus, Tawadros II. Het Koptisch is de laatste variant van de oude Egyptische taal en wordt geschreven in een van het Grieks afgeleid alfabet met enkele aanpassingen. Het is enkel nog een liturgische taal voor erediensten. De meesten kopten spreken Arabisch.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen