Zuhal Demir (N-VA): "Meer kijken naar kwaliteit in plaats van naar wie kent wie"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) pleit voor een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen in het directiecomité van de Nationale Bank. Ze reageert op de heisa die is ontstaan op de voordracht van Steven Vanackere (CD&V) als opvolger van zijn partijgenote Marcia De Wachter. Demir wil er geen halszaak van maken en toont zich verheugd dat verschillende mannelijke ministers hebben aangegeven dat de structuren bij de Nationale Bank moeten worden hervormd.

"Ik weiger te geloven dat dat er geen geschikte vrouwelijke kandidate is", zegt Demir in "De wereld vandaag" op Radio 1. Volgens haar is het trouwens aangetoond dat bedrijven tot betere resultaten komen met een evenredige man-vrouw-verdeling.

Mijn kritiek is ook niet gericht op één partij en ik wil er ook geen boksmatch van maken

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA)

Van een eventuele aanstelling van Steven Vanackere wil Demir geen halszaak maken. "Mijn kritiek is ook niet gericht op één partij en ik wil er ook geen boksmatch van maken." De staatssecretaris ziet het breder en richt haar pijlen op het "old boys-netwerk", maar spreek zich niet uit voor het invoeren van quota.

"Ik heb als moeder geen tijd om te gaan netwerken in het old-boys-netwerk, en dat geldt voor veel vrouwen die kwalitatief heel goed zijn", aldus Demir. "Ik ben wel tevreden dat verschillende mannelijke collega's een duidelijk signaal hebben gegeven dat de structuren bij de Nationale Bank moeten worden hervormd. Als staatssecretaris voor Gelijke Kansen zal ik dat onder de aandacht blijven brengen en het ook binnen de regering aankaarten."

Ik denk dat we stilletjes aan weg moeten van dat old-boys-netwerk

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA)

"Ik denk dat we stilletjes aan weg moeten van dat old-boys-netwerk omdat we de kwaliteit voorop moeten zetten", zegt ze nog, waarbij ze ook niet geheel toevallig verwijst naar de poging van haar Vlaamse collega Liesbeth Homans om de benoeming van de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur te depolitiseren. "We moeten meer kijken naar kwaliteit en minder naar wie kent wie." Tussen de regels is dat meteen ook een sneer naar coalitiepartner Open VLD, die graag Carina Van Cauter naar het provinciehuis in Gent wil sturen. 

Zuhal Demir erkent dat zaken in het verleden zijn scheefgegroeid. "Maar dat betekent niet dat we dat zo moeten voortzetten."

Meest gelezen