Videospeler inladen...

Angola verdrijft massaal "illegale" Congolese diamantzoekers

Alleen al afgelopen maand zijn meer dan 350.000 Congolezen verdreven uit Angola waar ze soms al jarenlang woonden en werkten. Volgens Angola gaat het om illegale mijnarbeiders en hun families en hebben zij geen enkel recht om te blijven. De meesten komen aan in de regio Kasai waar zo al ongeveer één miljoen mensen op de vlucht waren, sinds het geweld van 2016-2017. Internationale hulporganisaties en ook de Verenigde Naties waarschuwen ervoor dat een nieuwe humanitaire ramp in de maak is. 

Alleen al in het grensstadje Kamako zitten op dit ogenblik zo'n 50.000 Congolezen geblokkeerd. Ze zijn van de ene op de andere dag uit Angola moeten vertrekken en konden in vele gevallen niet veel meer meenemen dan hun eigen kleren en die van hun kinderen. Sommigen zijn erin geslaagd om een deel van hun huisraad op te laden voor de dagenlange tocht te voet, terug naar Congo. Maar daar stopt het dan. Want in Congo zelf hebben ze al lang geen "thuis" meer. Ze waren destijds vertrokken met heel hun hebben en houden, sommigen al vele jaren geleden, om een nieuw leven op te bouwen in buurland Angola. 

AFP or licensors

Illegale diamantmijnen

Maar volgens Angola gaat het in het overgrote deel van de gevallen om illegale mijnbouwers die feitelijk de diamant komen stelen. En dat is geen nieuw probleem. De afgelopen jaren zijn geregeld Congolese immigranten uit Angola gezet omdat ze geen enkele vergunning hadden om daar te leven en te werken. Deze keer gaan de Angolese veiligheidsdiensten wel extra drastisch te werk. Nooit eerder werden zoveel Congolezen op zo korte tijd verdreven. Het lijkt er zelfs op dat die uittocht nog niet helemaal gestopt is. Angola en Congo hebben een gezamenlijke grens van 2.500 kilometer lang met op dit ogenblik negen officiële  grensovergangen, de langste grens tussen twee landen in heel Afrika. En die valt uiteraard bijzonder moeilijk te controleren. Ook de hulporganisaties hebben geen volledig overzicht van wat er in het hele grensgebied gebeurt.

AFP or licensors

Dit lijkt dus nog maar een begin van het zoveelste humanitaire drama in Congo, waar nu al zeker 4,5 miljoen mensen niet meer in hun eigen bed slapen, vluchteling in eigen land. Voor hun opvang is amper een kwart van het budget beschikbaar dat er eigenlijk nodig is.

Volgens UNICEF zijn alweer de kinderen de grootste slachtoffers. Bij deze nieuwe vluchtelingenstroom zou het om meer dan 80.000 kinderen gaan bij wie ook enkele honderden, op z'n minst, zonder enige begeleiding.

Bijna al die vluchtelingen stromen nu de ruime Kasai-regio binnen, waar het sinds 2016-2017 geregeld erg onrustig is. Een politiek-militaire strijd tussen plaatselijke milities en het regeringsleger aangevuld met eigen milities heeft in die tijd vier- tot vijfduizend doden gemaakt en zowat één miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Sommigen hadden een beter leven gezocht in ... Angola maar moeten nu dus noodgedwongen terugkomen. Van de ene ellende naar de andere en terug. 

Meest gelezen