Videospeler inladen...

Belgische vissers protesteren tegen elektrisch vissen in de Noordzee

Aan de vismijn in Nieuwpoort protesteren Belgische vissers tegen het zogenoemde elektrische vissen. Dat is een methode die vooral Nederlandse vissers gebruiken om te vissen op platvissen zoals tong en pladijs. Officieel is dat  pulsvissen met elektrische shocks verboden in Europa, maar in de Noordzee is een uitzondering toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek.  

Pulskorvissen zoals het elektrisch vissen officieel heet, is een methode die vooral gebruikt wordt om platvissen zoals tong en pladijs te vangen. Een groot visnet sleept over de bodem, waar die vissen zich doorgaans schuilhouden, en stoot stroompulsen uit. Daardoor worden de vissen opgeschrikt en springen ze zo maar in het net. Een efficiënte methode dus, die ook de minder gewenste bijvangsten van kleine en commercieel minder interessante vissen vermindert.

Deze manier van vissen is in Europa verboden. Alleen in een deel van de Noordzee is het toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek. Maar begin dit jaar is er in het Europees parlement gestemd om ook dat te verbieden. Alleen is die richtlijn nog dode letter en wordt ze nergens toegepast.

Dat zint de vissers en sportvissers niet. Zij vinden dat de Nederlandse vissers het pulsvissen op een te grote schaal toepassen.  Op dit moment zijn er 84 Nederlandse visserssloepen uitgerust met elektrische pulskorren, terwijl dat er oorspronkelijk maar twaalf waren.  Het gevolg is dat de kleinschalige vissers en sportvissers veel minder vis aan de haak slaan. Ze hebben het zelfs over overbevissing op sommige plaatsen en een aanslag op het leven in zee.

Voorstanders van het elektrisch vissen argumenteren dat het veel milieuvriendelijker is, precies omdat het zo efficiënt is.
Ook in het Franse Boulogne-sur-Mer is er een protestactie van vissers tegen het pulsvissen. 

Meest gelezen