Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Congo zal controleposten voor screenings van ebola aan stembureaus plaatsen

In Congo zullen tijdens de verkiezingen van volgende maand gezondheidscheckpoints geïnstalleerd worden aan de ingangen van alle stembureaus in de regio die door ebola getroffen is, zo heeft het ministerie van Gezondheid aangekondigd.

Tot nog toe zijn in het oosten van Congo 180 mensen gestorven aan het virus en is aan 250 anderen bevestigd dat ze besmet zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) is "bezorgd" over de toename van het aantal gevallen in oktober, met name in de steden Beni en Butembo.

Miljoenen Congolezen kunnen in december hun stem uitbrengen in de presidentsverkiezingen. Het Congolese ministerie van Gezondheid zegt dat de stembusgang doorgaat zoals gepland, maar dat het geen risico's neemt. "In de gebieden die door de epidemie getroffen zijn, zijn we van plan aan de ingang van alle stembureaus checkpoints te installeren met apparatuur voor het meten van de lichaamstemperatuur en het wassen van handen", aldus het ministerie.

De WHO heeft ook de buurlanden van Congo gewaarschuwd waakzaam te zijn, want het risico dat de epidemie zich verder verspreidt, "is heel groot". Oeganda is begonnen met het nemen van maatregelen. De Oegandese minister van Gezondheid zei vrijdag in Kampala dat het land volgende week begint met het vaccineren van gezondheidswerkers en personeel dat aan de grenzen van het land werkzaam is.

In Congo hebben al ruim 25.000 mensen het vaccin gekregen volgens de autoriteiten.

Meest gelezen