Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe populair is Aung San Suu Kyi bij haar achterban? Tussentijdse verkiezingen tonen dat mogelijk aan

In 2015 boekte de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi een stevige overwinning bij de eerste verkiezingen na de militaire dictatuur. Het is nu uitkijken hoe de kiezers reageren op het eerste deel van haar regeerperiode.

De volgende algemene verkiezingen zijn gepland voor 2020. Vandaag wordt er in Myanmar (Birma) in 13 districten gekozen voor zetels in het federale of een van de regionale parlementen die om een of andere reden vacant zijn geworden. Het is dus niet echt een verkiezing die de regering kan doen kantelen, maar ze is wel een lakmoestest voor hoe de gewone kiezer aankijkt tegen regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Twee zetels staan op het spel in de grootstad Yangon. Het is vrijwel zeker dat de NLD van "Moeder Suu" die zetels zal behouden. Is de opkomst dan erg laag, dan lieten kiezers zich ontvallen dat "we de regering tijd moeten geven om veranderingen door te voeren".

Veel interessanter gaat het er aan toe in die andere districten waar vandaag gekozen wordt. Die liggen in de deelstaten waar etnische minderheden dominant zijn: Chin, Shan en Rakhine. Die laatste kent u als de staat van waaruit de voorbije jaren meer dan 700.000 leden van de Rohingya-minderheid op brutale wijze zijn verjaagd naar Bangladesh.

In Chin en Shan werd in 2015 massaal voor de NLD van Suu Kyi gestemd en als daar onvrede heerst, zouden de zetels kunnen kantelen naar lokale etnische kandidaten. Dat zou er op kunnen wijzen dat de regering van Suu Kyi dan wel haar steun behoudt bij de achterban van de Birmanen, de grootste en dominante bevolkingsgroep in Myanmar, maar niet bij de etnische minderheden, waarvan er veel de wapens hebben opgenomen.

Na de etnische zuivering van de Rohingya is het internationale imago van Suu Kyi fors besmeurd.

Meest gelezen