VRT

Klimaatprotest aan Europees Parlement in aanloop naar grote klimaatmars

Aan het Europees parlement in Brussel voeren milieu-organisaties en burgers de hele namiddag actie om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Ongeveer 500 mensen nemen deel aan de actie. In de aanloop naar de klimaattop van begin december in Polen, vragen de manifestanten meer inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Op 2 december is er ook een grote klimaatmars gepland.

De toespraken werden geopend door een 13-jarig meisje, Bo, die met haar vragen over de gevolgen van de klimaatopwarming terecht kon bij Jean-Pascal Van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

"De mens heeft nog steeds de keuze om ofwel steeds meer vervuiling te veroorzaken ofwel om de verandering in te zetten en zo snel mogelijk naar een nuluitstoot te gaan. Er is nog veel dat we kunnen doen zoals minder vlees eten, vliegverkeer beperken of de industrieën die niet begaan zijn met het welzijn van de aarde, onder druk zetten", stelt Van Ypersele.

Met de klimaatprotesten en de grote klimaatmars op 2 december willen de betogers België en Europa er blijven aan herinneren dat ze hun klimaatdoelstellingen moeten aanscherpen en vooral naleven. Op 3 december begint de COP24, de internationale klimaattop in Polen.

De manifestanten hopen dat de ernst van de klimaatopwarming doordringt. Op donderdag 25 oktober namen de Europese vertegenwoordigers in plenaire sessie nog een resolutie aan met het oog op de COP24. De resolutie roept de Europese Commissie op, te streven naar een nuluitstoot van broeikasgassen tegen 2050.

Meest gelezen