Lavocatisaurus agrioensis: nieuwe dino ontdekt in Argentinië

Spaanse en Argentijnse paleontologen hebben de overblijfselen ontdekt van een dinosaurussoort die 110 miljoen jaar geleden in Argentinië leefde, in de buurt van de Andes. De soort kreeg de naam Lavocatisaurus agrioensis.  

De paleontologen vonden restanten van drie dinosaurussen uit de groep sauropoden, imposante plantenetende dino's met stevige poten, een lange nek en een lange staart. Het zijn de grootste wezens die ooit de aarde bevolkten. De Brachiosaurus en de Diplodocus zijn allicht de meest bekende sauropoden.

"We vonden heel wat stukken van de kop: de snuit, de kaken, tanden, ook de botten die de oogkas vormden bijvoorbeeld. De schedel is bijna helemaal compleet", zegt Jose Luis Carbadillo van het Egidio Feruglio-museum voor paleontologie in Patagonië. Ook delen van de lange nek, staart en rug zijn opgegraven. "Op dit manier konden we de dinosoort bijna helemaal reconstrueren."

Het gaat om een volwassen Lavocatisaurus agrioensis van 12 meter lang en twee jongere exemplaren van 6 tot 7 meter lang. De ontdekking gebeurde volgens de wetenschappers op een plaats waar je die niet meteen zou verwachten, in een woestijngebied in wat nu de provincie Neuquén is. "Het is een gebied waar je niet meteen naar fossielen van sauropoden zou zoeken", zegt Carbadillo.

Meer lezen?

Meest gelezen