Noord-Korea dreigt ermee kernwapenprogramma te hervatten als Amerika aan sancties vasthoudt

Noord-Korea dreigt ermee zijn kernwapenprogramma te hervatten als de Amerikanen de economische sancties tegen de streng-communistische dictatuur niet opheffen. Het dreigement komt er een week voor een nieuwe ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Kim Yong-chol, de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

“Als de VS zich zo arrogant blijft gedragen zonder van standpunt te veranderen, zou Noord-Korea zijn kernwapenprogramma kunnen hervatten.” Die dreigende boodschap heeft het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verspreid via staatspersbureau KCNA.

Het dreigement komt een week voor een nieuwe diplomatieke gesprekken tussen de VS en Noord-Korea. Sinds president Donald Trump en leider Kim Jong-un elkaar in juni ontmoetten zijn de VS en Noord-Korea on speaking terms.

Tijdens dat eerste gesprek waren ze overeengekomen dat Noord-Korea zou stoppen met zijn kernwapenprogramma. Concrete afspraken werden daar niet over gemaakt, maar sindsdien heeft Kim zich koest gehouden en alvast geen provocerende kernproeven meer uitgevoerd.

Druk opvoeren

Met het nieuwe dreigement zegt Noord-Korea geenszins dat het uit de gesprekken wil stappen, maar het voert wel duidelijk de druk op om de economische sancties tegen het straatarme land op te heffen.

Terwijl buurland Zuid-Korea zich bereid toont om Noord-Korea te helpen, weigeren de Verenigde Staten de teugels te vieren, ondanks herhaaldelijk aandringen van Noord-Korea. Op Fox News zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo deze week nog dat “er nog veel werk aan de winkel is en dat de economische sancties van kracht blijven totdat Kim de afspraken nakomt die hij in juni met president Trump heeft gemaakt.”

Gefrustreerd

De stugge Amerikaanse houding frustreert de Noord-Koreanen duidelijk, waardoor ze nu weer straffere taal spreken, in de hoop dat Trump en Pompeo hen tegemoet komen.

“De VS denkt dat zijn sancties en druk naar kernontwapening leiden, maar we kunnen het niet laten om te lachen bij zo’n dwaas idee.” Als de VS niet toegeeft, dreigt Noord-Korea ermee weer aan “pyongjin” te gaan doen: naast economische opbouw weer kernwapens bouwen.

Meest gelezen