Ook Belgische competitie in Football Leaks: "Er zullen nog heel wat verborgen deals naar boven komen de komende weken"

De voetbalwereld staat andermaal in het oog van de storm. Na het losbreken van de “Operatie Schone Handen” in het Belgische voetbal, legt een consortium van internationale onderzoeksjournalisten met "Football Leaks" nu schandalen bloot op niveau van de UEFA, de Europese voetbalbond. "Maar ook onze eigen competitie komt voor in de Football Leaks, met meerdere verhalen zelfs", zeggen de journalisten van De Standaard die het journalistieke onderzoek mee hebben gevoerd.

Liefst 70 miljoen documenten - goed voor 3,4 terabyte - die wantoestanden in het internationale voetbal moeten aantonen. Dat kreeg het Duitse weekblad Der Spiegel in handen van een klokkenluider. Onmogelijk voor een enkel journalistiek medium om dat zelf te doorploegen en dus werd EIC ingeschakeld, European Investigative Collaborations, een journalistiek netwerk van media uit 15 ­verschillende Europese landen. Voor ons land deden De Standaard en Le Soir mee aan het onderzoek.

Gisteren brachten die kranten al het verhaal dat huidige FIFA-baas Gianni Infantino in zijn tijd als secretaris-generaal bij de UEFA topclubs geholpen heeft om hun straffen te ontlopen die ze riskeerden wegens het overtreden van de Financial Fairplay, budgettaire regels die de UEFA oplegt aan alle clubs die deelnemen aan Europese competities. Dat blijkt uit de documenten van Football Leaks.

Maar de komende weken zal er nog nieuws uit de Football Leaks worden gehaald, zo kondigen de journalisten van De Standaard aan in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben er met zijn allen 8 maanden aan gewerkt, we hebben heel veel materiaal. Dit weekend zijn het grote internationale verhalen, maar we gaan de komende weken ook inzoomen op onze eigen competitie", aldus Maxie Eckert.

"Ook onze eigen competitie komt dus voor in de Football Leaks. Met meerdere verhalen zelfs", vult Nico Tanghe aan. De journalisten van De Standaard kunnen nog niet veel kwijt over wat er naar boven zal komen. "Het gaat over de grote spelers, maar ook over de kleinere. Je kan er vanop aan dat er nog heel wat verborgen deals naar boven gaan komen de komende weken."

Beluister het gesprek met De Standaard-journalisten Maxie Eckert en Nico Tanghe in "De ochtend" op Radio 1:

Leterme deed onderzoek naar PSG

Uit de Football Leaks blijkt verder ook nog dat oud-premier Yves Leterme, de voorzitter van de ­onderzoekskamer bij de UEFA,  de financiën van de Franse topclub Paris Saint-Germain onder de loep heeft genomen. Dat schrijft De Standaard.

Maar volgens de Football Leaks zou blijken dat de top van de UEFA zou tussengekomen zijn. Op 13 juni meldde de UEFA dat PSG op het vlak van Financial Fairplay tijdens het seizoen 2016-2017 niets aan­gewreven kon worden. De impact van de transfers uit 2017 zou onder nauwlettend toezicht blijven en nog nader bekeken worden.

De gerechtelijke kamer heropende enige tijd later het onderzoek. Het werd teruggestuurd naar de onderzoekskamer van Leterme.

FIFA weerlegt beschuldigingen

 Intussen weerlegt wereldvoetbalbond FIFA de beschuldigingen aan het adres van voorzitter Gianni Infantino. "Geen van de gepubliceerde documenten bevat iets wat ook maar in de verte wijst op een geschonden wet, regel of voorschrift", klinkt het.

"De feiten zijn verdraaid om de FIFA in diskrediet te brengen", aldus de wereldvoetbalbond. "Het is geen verrassing dat een deel van de personen die weg of vervangen zijn, of zich ongelukkig voelen, valse geruchten en beschuldigingen blijven verspreiden over de nieuwe leiding. Wij weten dat er mensen zijn die uit frustratie de FIFA willen zwartmaken."  

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen