Deze betogers eisen de onmiddelijke executie van de christelijke vrouw Asia Bibi (zie foto).
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Pakistaanse regering geeft toe aan extremistische moslims: christelijke vrouw mag land niet verlaten

In Pakistan is een einde gekomen aan een grote protestbeweging van moslimgroepen tegen de vrijlating van een christelijke vrouw. Die was eerder ter dood veroordeeld wegens "godslastering", maar is nu vrij. Ze mag Pakistan niet verlaten en er wordt gevreesd voor haar leven.

Even samenvatten: de vrouw in kwestie, Asia Bibi, was acht jaar geleden ter dood veroordeeld wegens "godslastering" omdat ze kritiek had geuit omdat moslims niet uit dezelfde bekers wilden drinken als zij. Ze heeft acht jaar in de dodencel op haar executie zitten wacht.   

Internationaal heeft dat tot veel kritiek geluid en woensdag heeft het Hooggerechtshof bevolen dat Asia Bibi vrijgelaten moest worden. Meteen barstte in heel Pakistan een protestgolf los van extremistische moslimgroepen die eisten dat de vrouw en de rechters die haar wilden vrijlaten, vermoord zouden worden.

De regering van premier Imran Khan heeft nu een akkoord gesloten, waarbij wordt ingegaan op veel eisen van de moslimgroepen. Zo zal het Hooggerechtshof zich opnieuw over de zaak buigen en mag Bibi in afwachting het land niet verlaten. Alle betogers die de voorbije dagen opgepakt waren, zullen worden vrijgelaten.

Betogers verbranden een foto van de nieuwe premier Imran Khan.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Regering buigt voor extremisten"

Critici vinden dat de regering-Khan op ongeziene schaal toegeeft aan het straatgeweld van moslimextremisten. De advocaat van de vrouw heeft Pakistan intussen verlaten. Hij zegt dat hij daar niet meer veilig is en zijn cliënte ook niet. In de gevangenis heeft ze als eens een aanslag door mede-gevangenen overleefd.

De Engelstalige krant "Dawn" schrijft dat "opnieuw heeft een regering in Pakistan gecapituleerd voor gewelddadige religieuze extremisten die niet geloven in de democratie en niet in de grondwet. De stoere praat van premier Imran Khan donderdag ligt nu al in de prullenmand van de geschiedenis", staat er.

Pakistan is officieel een islamitische staat en soennitische moslims vormen de grote meerderheid van de bevolking. Er leven echter ook meer dan 1,2 miljoen christenen, de tweede minderheid na de hindoes. Christenen, sjiitische moslims, ahmadi's en bahai zijn echter vaak het slachtoffer van vervolgingen, beschuldigingen van "godslastering", straatgeweld en gedwongen bekeringen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen