Peter Mertens: "Ik heb nooit zulke arrogante mensen ontmoet als Paul Magnette en Elio Di Rupo"

De extreemlinkse PVDA-PTB ging er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober flink op vooruit, zeker in Brussel en Wallonië. In sommige steden - zoals Charleroi en Luik - schoof de partij even mee aan de onderhandelingstafel bij de PS, maar alle gesprekken sprongen af. "De PS heeft niet één seconde in alle ernst overwogen om met ons te besturen", zegt voorzitter Peter Mertens in een interview met Het Laatste Nieuws

In Charleroi haalde de PS een absolute meerderheid, maar toch nodigde burgemeester Paul Magnette de PTB uit om te praten over een coalitievorming. Het draaide op niets uit. Ook in Luik en Molenbeek leidden de gesprekken met de PS tot niets. Volgens voorzitter Peter Mertens ligt het niet aan "koudwatervrees" van zijn partij om mee te besturen. "

"Wij willen graag mee besturen", verzekert hij in Het Laatste Nieuws. "Maar niet tot elke prijs natuurlijk. De PS heeft niet één seconde in alle ernst overwogen om met ons te besturen. Bijna overal zijn ze intussen geswitcht naar de liberalen van de MR. Dat zegt alles over hun strategie voor 2019 en daarna."

Mertens is scherp voor PS-kopstukken Paul Magnette en Elio Di Rupo. "Ik heb nooit zulke arrogante mensen ontmoet. "Voilà, twee schepenen kunt ge krijgen, maar het beleid laat ge aan ons over, oké?" En dan verwachten die dat wij onderdanig gaan knikken van ja. Ik zeg het: arroganter dan Paul Magnette wordt het niet in de politiek."

"Gelukkig hebben we opportunisten van de PS niet binnengehaald"

14 oktober leverde goede resultaten op voor de PVDA-PTB, maar het was toch minder dan wat de peilingen hadden voorspeld. "We zijn inderdaad overpeild. Dat beseften we toen ook al", stelt Peter Mertens. Hij verkiest ervoor om traag te groeien. "Wie het rustig aanpakt, raakt op den duur verder dan wie de dingen forceert."

"Als je zo hoog staat in de peilingen, is de verleiding groot om alle arrivisten en opportunisten van de Parti Socialiste binnen te halen en te laten verkiezen. Dat garandeert explosief succes, maar gelukkig hebben we dat niet gedaan. Anders had ik de volgende zes jaar met de bezem door alle afdelingen moeten gaan."

Meest gelezen