Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Raymond Chow, vader van "martial arts"-films en ontdekker van Bruce Lee, overleden

Raymond Chow, de producer uit Hongkong die beschouwd wordt als de vader van het "martial arts"-genre en Bruce Lee en Jackie Chan ontdekte, is overleden. Hij is 91 jaar geworden.

Raymond Chow werd in 1927 in Hongkong geboren en werkte eerst als reporter voor hij in de filmwereld belandde. Hij introduceerde de Hongkongse cinema en het "martial arts"-genre bij het internationale publiek. In die "martial arts"-films staan de oosterse gevechtskunsten zoals kungfu centraal.

Chow hielp mee de carrière van "martial arts"-legende Bruce Lee lanceren. In 1971 werkte hij mee aan "The Big Boss", de film die de internationale doorbraak van Bruce Lee betekende. Hij richtte zijn eigen filmstudio op, Golden Harvest, waarmee hij zich bijna volledig toelegde op "martial arts". Chow produceerde ook "Fist of fury" (1972) en "The way of the dragon" (1972), eveneens met Bruce Lee. Het vervolg "Enter the dragon" (1973) was de eerste film die studio's uit Hongkong (Golden Harvest) en de Verenigde Staten (Warner Bros) bij elkaar bracht.

(lees verder onder de video)

Bekijk hier de trailer van "Enter the dragon"

Jackie Chan en de Teenage Mutant Ninja Turtles

Naast Bruce Lee zette hij in de jaren 80 de internationale carrière van Jackie Chan op poten. En ook in de VS ging Chow aan de slag. Zo werkte hij in de jaren 90 mee aan de verfilming van "Teenage Mutant Ninja Turtles".

Gedurende zijn hele carrière werkte Chow als producer en co-producer aan meer dan 600 films. Pas in 2007 hield hij ermee op. Hij is nu overleden op 91-jarige leeftijd. In een boodschap op Twitter brengt Shannon Lee, dochter van Bruce Lee, hulde aan Chow. "Bedankt Raymond dat je de jonge Bruce Lee een kans hebt gegeven en hem geholpen hebt om zijn droom te realiseren. Rust in vrede, Raymond."

Meest gelezen