"Sanctions are coming", zegt Trump, en daar kan HBO niet mee lachen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich de woede van televisiezender HBO op de hals gehaald. De reden? Hij postte een foto op sociale media waarin hij het beroemde "Winter is coming" van de reeks "Game of thrones" nabootst. "Sanctions are coming", schrijft hij, een verwijzing naar de Amerikaanse sancties tegen Iran die vanaf maandag ingaan.

Trump postte gisteren op zijn socialemedia-accounts een opvallende boodschap. Een foto van zichzelf met daarbij de woorden "Sanctions are coming. November 5, vrij vertaald, "De sancties komen eraan, 5 november). Een verwijzing naar de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran die vanaf maandag opnieuw ingevoerd worden. Ze waren ingetrokken na het nucleaire akkoord in 2015.

(lees verder onder de tweet)

Een duidelijke verwijzing naar de immens populaire HBO-reeks "Game of thrones". "Winter is coming", "De winter komt eraan", is een sleutelquote in de fantasyreeks, de aankondiging van een loodzware periode vol dreiging, vol gevaren en vol uitdagingen.

De makers van "Game of thrones" zijn niet opgezet met de foto van Trump. "We waren niet op de hoogte gebracht van deze boodschap en zouden liever zien dat ons handelsmerk niet misbruikt zou worden voor politieke doeleinden", zegt HBO in een mededeling. Later gevolgd door een post op Twitter: "Hoe zeg je handelsmerkmisbruik in Dothraki?" (de taal van een woest ruitervolk, nvr).

Auteur George R. R. Martin, wiens boeken de inspiratie vormen voor de televisiereeks, postte als reactie een oproep om dinsdag te gaan stemmen bij de tussentijdse verkiezingen. "Angst snijdt dieper dan zwaarden." En actrice Maisie Williams (Arya Stark) deelde de foto met de woorden "Not today", "Niet vandaag".

(lees verder onder de tweets)

Andere Twitteraars en "Game of thrones"-fans bedachten al snel parodieën op de foto van Trump. Met onder meer een verwijzing naar Robert Mueller, de openbare aanklager die de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016 en de mogelijke betrokkenheid van de Republikeinen daarbij onderzoekt. "Indictments are coming", "De aanklachten komen eraan".  

Meest gelezen