Videospeler inladen...

Stormweer veroorzaakt bomenbloedbad in Noord-Italië: 14 miljoen bomen geveld. "Herstel zal 2 eeuwen duren"

Het noodweer van afgelopen week in Italië heeft heel wat schade aangericht, vooral in het noordoosten van het land. Op de flanken van de Dolomieten sneuvelden naar schatting 14 miljoen bomen door de stormwind. Ook het "violenbos" - dat in hoogwaardig hout voorziet voor de bouw van onder meer Stradivarius-violen - is getroffen.   

"Apocalyptisch", zo wordt de toestand beschreven in de noordelijke regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia na het stormweer van de afgelopen dagen. Hevige regen en stormwinden tot 180 kilometer per uur hielden er lelijk huis. Stilaan kan de balans worden opgemaakt.

In de bergketen Dolomieten spreekt men van een ecologische ramp. Aanvankelijk werd gesproken van vele honderden omvergewaaide bomen, maar nu noemen de autoriteiten het cijfer van 14 miljoen, schrijven Italiaanse media. "De bomen knakten als lucifers", zeggen getuigen. Door de vele ontwortelde bomen zouden het ecologische evenwicht en de stabiliteit van de ondergrond wel eens ernstig aangetast kunnen worden.

Ook de "vioolbossen" van Val Saisera en Paneveggio zijn zwaar getroffen. Uit die bossen wordt hout van topkwaliteit gehaald voor de bouw van snaarinstrumenten. "Een kwart van het vioolbos bestaat niet meer", klinkt het. "Het zal twee eeuwen duren om hiervan te herstellen."

Er valt ook menselijk leed te betreuren: bij het noodweer van de voorbije week lieten al zeker in totaal 18 mensen het leven. Op Sardinië vielen gisteren nog twee slachtoffers toen ze door de bliksem werden getroffen. In het noorden van Italië zitten ook nog duizenden mensen zonder elektriciteit en ook verder in het zuiden, op Sicilië, is er schade. De Italiaanse civiele bescherming noemt de onweersgolf "een van de meest complexe meteorologische situaties van de voorbije zestig jaar". Ook de komende dagen wordt nog slecht weer verwacht in Italië.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen