Stroomprijs gedaald tot niveau van voor paniek over bevoorrading 

De elektriciteitsprijs voor november zit opnieuw op het niveau van voor de paniek over onze stroombevoorrading deze winter. Dat schrijft De Tijd. Allerlei factoren maken dat de verwachtingen voor de komende maanden minder negatief zijn.

Als we kijken naar de prijs per Megawattuur (MWh), zeg maar de leveringseenheid voor elektriciteit, dan staat die nu voor de maand november op 100 euro.  Begin oktober stond die nog op iets meer dan 200 euro. Dat kwam door de mededeling van elektriciteitsleverancier Engie Electrabel dat bijna al onze kernreactoren buiten dienst zouden zijn aan het begin van de winter.  Dat nieuws leidde tot paniek op de stroommarkt.

Alle hens aan dek

Intussen zijn er allerlei maatregelen aangekondigd om het risico op een stroomtekort zo veel mogelijk te beperken. Engie Electrabel heeft extra capaciteit gevonden, ondermeer door allerlei (oude) centrales opnieuw gebruiksklaar te maken. De energiereus heeft ook de onderhoudsbeurten van de reactoren aangepast en maakte bekend dat Tihange 1 al op 18 november alweer op het net komt. Dan zullen we opnieuw beschikken over 2.000 MW nucleaire productie in plaats van de huidige 1.000 MW, afkomstig van Doel 3, de enige reactor die nu werkt.

Daarnaast zijn er ook maatregelen genomen in onze buurlanden. Die hebben enerzijds toegezegd dat ze stroom ter beschikking zouden stellen en anderzijds ook technische maatregelen genomen waardoor we meer stroom kúnnen invoeren.

Voorlopig geen prijspieken meer

Alle problemen zijn nog niet van de baan, zeker niet voor de maanden januari en februari, als het risico op een koudegolf groter is. Maar als je kijkt naar de prijzen voor die maanden, dan zien we op dit moment geen al te hoge prijspieken. We spreken van 100 euro per MWh voor januari en 87 euro per MWh voor februari. Lang niet de prijspiek van 200 euro per MWh begin oktober. De paniek lijkt dus, voorlopig althans, weg te zijn.

Meest gelezen