Copyright 2018. The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse jazz-trompettist Roy Hargrove (49) overleden

In New York is de Amerikaanse jazz-trompettist Roy Anthony Hargrove overleden. Hij geldt als een van de meest getalenteerde muzikanten van zijn generatie. Hargrove won twee Grammy Awards in 1997 en 2002 en speelde met grootheden zoals Wynton Marsalis en Herbie Hancock. Hij was ook de leider van The RH Factor, die elementen uit de jazz, funk ,hip-hop, soul en gospel combineerde.

Hargrove werd geboren in Waco, Texas. Hij nam trompetlessen en werd ontdekt door ene Wynton Marsalis. Een van zijn invloeden was de saxofonist David "Fathead" Newman die in de band van Ray Charles speelde.

Hij "studeerde" één jaar (1988-1989) aan het Berklee College of Music in Boston, maar was meer te vinden in New York bij een of andere jam-sessie. Dat jaar nam hij daar ook zijn eerste opname op, in de begeleidingsband van saxofonist Bobby Watson. In 1990 nam hij zijn eerste soloplaat op.

In 1998 won hij een Grammy Award voor "Best Latin Jazz Album" met Crisol, een Afro-Cuban groep die hij had samengesteld. In 2002 won hij nogmaals een Grammy, dit keer voor "Best Jazz Instrumental Album" samen met grootheden zoals Herbie Hancock en Michael Brecker.

Over de jaren heen heeft hij een twintigtal platen onder eigen naam uitgebracht en was hij als begeleider op een vijftigtal andere te horen. Hij werkte samen met onder anderen Sonny Rollins, Steve Coleman, David Sanchez, Jimmy Smith, Oscar Peterson, Macy Gray, Nile Rodgers, Marcus Miller...

Op 2 november stierf hij, op 49-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartinfarct.

Meest gelezen