Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Een week lang boeddhistische uitvaart voor Khun Vichai, de eigenaar van Leicester FC en OH Leuven

In de Thaise hoofdstad Bangkok is de begrafenisceremonie begonnen voor Vichai Srivaddhanaprabha, de vorige week verongelukte eigenaar van de voetbalploegen Leicester FC en OH Leuven. Die ceremonie zal een week duren.

Het lichaam van Khun ("Mijnheer") Vichai zoals hij vaak genoemd wordt, is gisteravond per vliegtuig aangekomen in Bangkok. Het is daarna overgebracht naar een boeddhistische begrafenistempel in de stad, waar mensen het lichaam kunnen begroeten. Vanavond zullen overigens enkele spelers van Leicester zoals Jamie Vardy en trainer Claude Puel aankomen in Bangkok.

Niet enkel de familie, maar ook heel Thailand rouwt officieel mee. Khun Vichai was de stichter van het concern King Power en was een van de meest succesvolle zakenlui van Thailand. Hij genoot tot in de hoogste kringen veel aanzien. Zo kwam vicepremier Prawit Wongsuwan uit naam van de regering de familie van Khun Vichai condoleren.

Koning Mahavajiralongkorn of Rama X heeft het water voor de rituele badceremonie, een urne en een parasol met vijf niveau's geschonken aan de familie van Khun Vichai. Dat laatste is een teken van hoge waardering, want die parasol komt in het erg hiërarchische land overeen met de status van een kroonprins. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Badritueel en een week van gebeden

Vandaag is dan de echte uitvaartceremonie van start gegaan. Die zal een week duren. Zoals gebruikelijk in Thailand is er op de eerste dag een "wasritueel". In de praktijk ligt het lichaam onder een doek opgebaard en is enkel het hoofd en de rechterhand zichtbaar. Genodigden gieten dan water over de uitgestoken hand als rituele reiniging en nemen afscheid of vragen vergiffenis voor wat ze de overledene hebben aangedaan. Enkel mensen die de overledene goed gekend hebben, zijn dan aanwezig.

De volgende zeven dagen ligt het lichaam van Vichai Srivaddhanaprabha dan opgebaard in een kist in de tempel. Boeddhistische monniken zullen urenlang gebeden en mantra's voordragen. Tussendoor kunnen mensen hun respect betuigen en wordt er ook gegeten. Er zijn ook ceremonies met traditionele zang en dansen en meestal wordt een van de nakomelingen van de overledene tijdelijk -vaak slechts enkele dagen- tot monnik gewijd.

Na zeven dagen is de ceremonie beëindigd. In sommige gevallen wordt dan meteen overgegaan tot de crematie of die vindt veel later plaats. In het geval van Khun Vichai zal het lichaam pas na 100 dagen gecremeerd worden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen