James Arthur Photography

"Gesjoemel bij DELA met vingerafdrukken voor aanmaak van rouwjuwelen"

De Nederlandse uitvaartorganisatie DELA wordt beticht van gesjoemel met de vingerafdrukken van overleden mensen voor de aanmaak van rouwjuwelen. Volgens het radioprogramma "Radar" werden tientallen keren de vingerafdrukken van medewerkers gebruikt in plaats van die van de doden.

"Radar" stelde vorige week al dat DELA, vaak ongevraagd, vingerafdrukken van doden afnam om er sieraden van te maken. Weken na de uitvaart kregen nabestaanden plots een e-mail van DELA met de vraag of zij van de vingerafdruk van de overledene een ring of een ketting willen laten maken. De kosten liggen tussen de 124 en 1.320 euro. Na die uitzending paste DELA dat beleid aan.

In "Radar" van deze week stellen (ex-)medewerkers dat het tientallen keren is voorgekomen dat lichaamsverzorgers hun eigen vingerafdruk gaven. Soms was het lastig die van de overledene te gebruiken, als een lichaam bijvoorbeeld in het water heeft gelegen of iemand al langere tijd dood is.

"Dat het gebeurde is absurd", zegt iemand. "Er werd heel lacherig over gedaan. Oh we zijn hem vergeten, dan kan jij wel even de overledene spelen hè? Er werd heel laconiek over gedaan, alsof het de normaalste zaak van de wereld was en daar heb ik echt wel een beetje wakker van gelegen."

Directie ontkent aantijgingen

DELA-directeur Doeve noemt de uitzending een rechtstreekse aanval op de integriteit van de organisatie. "Wij werpen de aantijging, of de suggestie, alsof hier sprake zou zijn van een misstand van enige omvang, ver van ons. Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van beleid of instructie vanuit DELA", aldus Doeve.

DELA zegt intern onderzoek gedaan te hebben naar de gang van zaken. De uitvaartorganisatie zegt dat uit een enquête onder zeshonderd medewerkers blijkt dat "ruim 99,5 procent van deze collega's aangeeft dat deze situatie voor hen onbekend is".

Ander beleid in België

DELA België neemt niet standaard een vingerafdruk van overleden mensen om die aan te wenden in een rouwjuweel, zegt Marysia Kluppels, de woordvoerster van DELA België. "Als het gebeurt is dat quasi alleen reactief, op vraag van nabestaanden. In andere gevallen, en dat is 1 procent, wordt het door de begrafenisondernemer aangebracht bij het eerste regelgesprek met de nabestaanden".  

Er is een verschil tussen België en Nederland met betrekking tot rouwjuwelen met vingerafdrukken. "Dergelijke rouwjuwelen zijn in Nederland ingeburgerd en veel populairder dan in België. Aangezien het minder ingeburgerd is, is het in België niet de gewoonte om proactief een vingerafdruk te nemen. Wij nemen bijna altijd vingerafdrukken op vraag van en na de uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden indien ze dergelijk rouwjuweel vragen", zegt Kluppels.

Meest gelezen