Videospeler inladen...

Eén op de drie ziekenhuizen heeft het financieel moeilijk 

Eén op de drie Vlaamse ziekenhuizen leed vorig jaar verlies. Dat blijkt uit een doorlichting van 51 algemene ziekenhuizen door de krant De Tijd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat de ziekenhuizen meer samen moeten werken.

De 51 Vlaamse algemene ziekenhuizen samen maakten amper 60 miljoen euro winst, het slechtste resultaat in jaren. Zestien ziekenhuizen sloten vorig jaar met verlies af.

Vooral kleinere ziekenhuizen hebben het moeilijk. De kleinste 17 van de 51  hebben al jarenlang geen buffers. "Dat komt door de scheve financiering", zegt Bart Haeck van De Tijd. "De gespecialiseerde, technologische zorgen worden vrij goed vergoed, de basiszorgen veel minder. Kleine ziekenhuizen hebben doorgaans minder of geen gespecialiseerde zorgen, waardoor ze ook minder geld krijgen." Doordat ze kleiner zijn, kunnen ze ook minder profiteren van schaalvoordelen.

"Historische onderfinanciering"

Volgens Zorgnet Icuro, de grootste ziekenhuiskoepel in Vlaanderen, worden ziekenhuizen historisch ondergefinancierd. "Bovendien zijn er de voorbije jaren heel wat verplichtingen voor de ziekenhuizen bij gekomen", zegt Marc Geboers van Zorgnet Icuro. "Denk aan het invoeren van het elektronische patiëntendossier, het hele digitalisatieproces. Maar ook kwaliteitsprojecten kosten ziekenhuizen handenvol geld."

Meer samenwerken in netwerken

Jaarlijks vloeit er 8,5 miljard overheidsgeld naar de ziekenhuizen. Op meer geld moeten de ziekenhuizen volgens minister van Volksgezondheid De Block niet rekenen. "Historisch is er een grote versnippering van ziekenhuizen die elk alle diensten willen aanbieden, ook de gespecialiseerde. Dat kost handenvol geld", zegt De Block.

"De grootste kost is het personeel en de pensioenen, maar door meer samen te werken in netwerken kunnen de ziekenhuizen kosten besparen door naar elkaar te verwijzen en dus niet iedere dienst te moeten bemannen", stelt De Block. "Op 1 januari gaat al een gedeeltelijke hervorming van start waardoor bepaalde routine-ingrepen overal even duur zullen zijn."

Videospeler inladen...

Bekijk hier het item uit "Het Journaal" van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen