Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Aung San Suu Kyi verliest enkele zetels, maar vooral vertrouwen van minderheden in Myanmar

Bij tussentijdse verkiezingen in Myanmar heeft de NLD van regeringleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi het niet zo goed gedaan. Haar meerderheid is niet in het gedrang, maar ze lijkt het vertrouwen van de etnische minderheden te verliezen.

In totaal stonden er 13 zetels in het federale en in de regionale parlementen op het spel. Het ging om zetels die vacant geworden waren. Er was geen kans dat de ruime meerderheid die de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van regeringleider Aung San Suu Kyi in 2015 behaalde, op het spel stond. De volgende verkiezingen zijn voor 2020.

Toch werden de tussentijdse verkiezingen beschouwd als een graadmeter van de populariteit van Suu Kyi. Dat bleek geen succes te zijn. Zo gingen zes van de dertien zetels die op het spel stonden, verloren. Vijf daarvan gingen verloren in gebieden waar etnische minderheden wonen.

De NLD geeft toe dat het geen goed resultaat is. De partij blijft weliswaar onbedreigd bij de Bamar of Birmanen, de dominante groep met 68% van de bevolking, die vooral in het centrum van het land woont.  

Dat ligt blijkbaar anders bij de andere etnische en religieuze minderheden. Daar moet de NLD blijkbaar de duimen leggen voor lokale partijen. In de deelstaat Kachin verliest de NLD niet enkel een parlementszetel, maar komt ze pas als derde partij uit de bus na de USDP (de partij van de militairen) en de lokale Kachin Democratic Party.

Deze familie van christelijke Kachin zijn in het noorden van het land op de vlucht voor geweld.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spanning met minderheden groeit

In 2015 hadden de etnische en religieuze minderheden in Myanmar zich enthousiast achter de NLD van Aung San Suu Kyi geschaard. Ze hoopten dat er met de nieuwe democratische regering een einde zou komen aan de jarenlange achterstelling en brutale onderdrukking door de militaire dictatuur.

Daar is weinig van in huis gekomen. De brutale verdrijving van meer dan 700.000 Rohingya naar buurland Bangladesh was dan wel niet het werk van Aung San Suu Kyi, ze is ook niet opgetreden tegen de legertop die de zuivering georganiseerd heeft.

Overigens waren niet enkel de Rohingya kop van Jut. Het leger van Myanmar heeft ook de offensieven -al dan niet met toestemming van Aung San Suu Kyi- opgevoerd tegen andere minderheden zoals de Chin in het westen en de Kachin in het noorden van het land. Daar zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.

Los van het geweld vinden veel van de talrijke minderheden in het bergland aan de rand van Myanmar dat de regering weinig of niets voor hen doet en de armoede en onderontwikkeling even groot blijft. De kans dat velen opnieuw de wapens zullen opnemen tegen de onderdrukking door de Bamar of Birmanen -zij het militairen of een burgerregering- is dan ook niet te verwaarlozen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen