"Bloed, zweet & luxeproblemen": kinderen van bekende Vlamingen ontdekken hoe onze luxeproducten gemaakt worden

Vanaf 3 december is de nieuwe reeks "Bloed, zweet & luxeproblemen" te zien op Eén. Daarin neemt Karine Claassen zes jongeren, allemaal kinderen van bekende Vlamingen, mee naar Sri Lanka en Ghana, waar ze ervaren hoe onze luxeproducten gemaakt worden. Hoe reageren ze als de wereld toch minder rechtvaardig blijkt dan ze hadden gedacht?

De jongeren, allemaal kinderen van bekende Vlamingen, werken en leven samen met de arbeiders en boeren die dag en nacht werken voor onze luxe: ze ontdekken wie hun goedkope T-shirts naait, in welke omstandigheden garnalen gekweekt worden, hoe weinig mensen verdienen met het ontginnen van goud en hoe hard het leven van een cacaoboer is. Luxe is vanzelfsprekend en goedkoop geworden. Maar wie betaalt de prijs?

Karine Claassen begeleidt de jongeren, allemaal in een veilige bubbel opgegroeid. Ze kunnen verder studeren en maken zich geen zorgen over centen of hun toekomst. Hoe reageren ze als de wereld toch minder rechtvaardig blijkt dan ze hadden gedacht? De groep bestaat uit Beau (de zoon van Rani De Coninck), Marie (de dochter van Ronny Mosuse), Britt (de dochter van Marleen Merckx), Zion (de zoon van Geena Lisa en Coco Jr.), Milan (de zoon van Martine Prenen) en Céleste (de dochter van Goedele Liekens).

De reis is een echte eye-opener voor de jongeren, die vaak voor het eerst met onrecht geconfronteerd worden. Maar ze worden evengoed geraakt door de warmte en de levenslust van de mensen die ze ontmoeten.

Meest gelezen