CNN weigert campagnevideo van Trump uit te zenden: "Deze advertentie is racistisch"

CNN heeft geweigerd een campagnevideo van president Donald Trump uit te zenden. Volgens de Amerikaanse nieuwszender is de verkiezingsspot racistisch. De weigering is aan het licht gekomen door een tweet van de oudste zoon van de president, Donald Trump Junior. 

Trump Junior is duidelijk een aardje naar zijn vaartje, want de 40-jarige insinueert op Twitter dat CNN “alleen nepnieuws brengt en niet wil praten over echte bedreigingen die niet in hun agenda passen”.

Waar gaat het nu over? In het bewuste campagnefilmpje, waarvan Trump Junior een korte versie toonde in zijn tweet, wordt een groep Zuid-Amerikaanse migranten getoond die via Mexico, onderweg is naar de grens met de Verenigde Staten.

De karavaan van duizenden migranten is de afgelopen weken hét verkiezingsthema geworden in de aanloop naar de midterms. Volgens president Trump bereiden de migranten, die nu op zo’n 1.000 kilometer van de grens zijn, een invasie voor.

Bang maken

In de campagnespot van Trump wordt geïnsinueerd dat er criminelen in de groep zitten. Daartoe wordt in het filmpje een Mexicaanse man getoond die dit jaar de doodstraf heeft gekregen voor de moord op twee politieagenten in Californië. In de rechtbank toonde de man totaal geen berouw en zei lachend dat hij alleen spijt had dat hij maar twee agenten gedood had.

De moordenaar zit nu in de gevangenis en loopt dus niet mee in de karavaan, maar hij wordt door het campagneteam van Trump wel gebruikt om de Amerikanen bang te maken voor de Mexicanen. In het Hollywood-achtig gemonteerde campagnefilmpje wordt gesteld dat president Trump heldhaftig de grens zal bewaken en dat Amerikanen daarom dinsdag op zijn Republikeinse partij moeten stemmen bij de tussentijdse Congresverkiezingen.

Racistisch

CNN vindt het campagnefilmpje van Trump er los over gaat en weigerde het dus uit te zenden, terwijl andere zenders dat trouwens wel deden. Donderdag, nadat Trump Senior het volledige filmpje had getweetnoemde CNN het “de extreemste stap tot nu toe op het einde van de meest opruiende campagne” en “een van de meest raciaal problematische advertenties in de moderne politieke geschiedenis”.

In een reactie op de verwijtende tweet van Trump Junior vat de communicatiedienst van CNN het nu nog eens samen voor de slechte verstaander: “CNN heeft al uitvoerig duidelijk gemaakt dat dit filmpje racistisch is.” En daarom heeft de zender geweigerd het filmpje tegen betaling uit te zenden. “Dat zijn de feiten.”

Ondanks de weigering om de advertentie tegen betaling uit te zenden, heeft CNN de video wel bijna 20 keer uitgezonden in nieuwsuitzendingen, tijdens verslaggeving over de heisa over de video. Dat is veel meer dan de andere nieuwszenders deden.

De aanvaring tussen Trump Junior en CNN is het - voorlopig - laatste dieptepunt in de bar slechte relatie tussen de nieuwszender en de Trumps. Vader Trump beschuldigt CNN er steevast van nepnieuws te brengen en is een trouwe kijker van de rechtse zender Fox News. Dat blijkt duidelijk uit zijn felle tweets tijdens uitzendingen van Fox. In het geweigerde campagnefilmpje worden ook overvloedig beelden van Fox gebruikt.

Meest gelezen