Gisteren zijn de zeven slachtoffers van de aanslag tegen de kopten begraven.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Daders van aanslag tegen christenen zijn gedood bij schietpartij in Egypte"

Volgens de Egyptische overheid heeft de politie 19 verdachten van de recente moordpartij op koptische christenen doodgeschoten. Dat gebeurde in de woestijn ten westen van de stad al-Minya in het midden van het land. Eerder waren daar zeven koptische pelgrims vermoord.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de politie de verdachten op het spoor was gekomen in de woestijn ten westen van de stad al-Minya. Het kwam tot een schietpartij en daarbij zijn alle 19 jihadi's gedood. In hun tenten zouden vuurwapens en een vlag van de terreurgroep IS zijn aangetroffen.

Volgens de overheid waren de gedode terroristen betrokken bij de moordaanslag van vrijdag tegen christelijke kopten in al-Minya. Toen is daar een bus met koptische pelgrims beschoten. Daarbij zijn zeven pelgrims gedood. Die aanslag was geen uitzondering, want bij gelijkaardige moordpartijen zijn de voorbije twee jaar meer dan honderd doden gevallen.

Terreurgroep IS en andere extremistische moslimgroepen hebben het in Egypte gemunt op de koptisch-christelijke minderheid. Ze verwijten die dat die samenwerkt met het regime van president Abdel Fatah al-Sissi die sinds de staatsgreep van 2013 met harde hand over Egypte regeert.

Toch zijn kopten sowieso al eerder het slachtoffer geworden van gewelddaden, plunderingen en discriminatie in het overwegend islamitische Egypte. De meeste kopten wonen in grote steden zoals Alexandrië of Caïro, maar ook in de Nijldelta, de regio rond Fayum en het gebied in het midden van Egypte tussen al-Minya en Assiut. Daar zijn er grote spanningen tussen moslims en kopten en Assiut geldt als een bolwerk van radicale moslims.

Meest gelezen