Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Familie van Asia Bibi in Pakistan vraagt asiel in de VS, het VK of Canada

Volgens de echtgenoot van de vrouw die beschuldigd wordt van godslastering is de hele familie in groot gevaar. Tegen haar vrijlating wordt al dagenlang massaal betoogd door moslimextremisten die de doodstraf eisen. De regering lijkt te plooien voor het straatrumoer.

Woensdag heeft het Hooggerechtshof de doodstraf van Asia Bibi Noreen ongedaan gemaakt wegens gebrek aan bewijs. De christelijke vrouw was acht jaar geleden ter dood veroordeeld wegens godslastering en zou dus nu moeten vrijgelaten worden. Sinds woensdag hebben extremistische moslimgroepen echter grote steden in Pakistan platgelegd uit onvrede met die vrijlating. Zij eisen nog altijd dat de vrouw publiekelijk opgehangen wordt.

De regering is onder druk van het straatprotest geplooid. Er zal nu een nieuw onderzoek komen door het gerecht en intussen mag de vrouw Pakistan niet verlaten. Critici verwijten de regering van premier Imran Khan lafheid en vrezen dat de vrouw of haar gezin nu het doelwit van geweld zullen worden.

Vandaag heeft Ashiq Masih, de echtgenoot van Asia Noreen, gevraagd dat het koppel met hun kinderen asiel zouden krijgen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Canada. Ze zijn niet veilig in Pakistan, zegt hij. De advocaat van de vrouw is gisteren al naar Italië gevlucht. Asia Bibi zelf zit intussen nog altijd in de gevangenis. Volgens de Pakistaanse regering zijn alle maatregelen genomen om haar veiligheid en die van haar gezin te verzekeren en is de familie niet in gevaar.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Christenen in de vuurlijn in Pakistan

Waar gaat het over? Tien jaar geleden had de christelijke vrouw Asia Noreen ruzie met enkele moslims met wie ze op het veld werkte. De ruzie ging over wie welke drinkbeker mocht gebruiken, maar escaleerde toen de andere vrouwen eisten dat ze zich zou bekeren tot de islam, wat ze weigerde. Volgens hen zou ze toen denigrerende uitspraken gedaan hebben over de profeet Mohammed.

De vrouw werd later in haar huis aangevallen door een bende die haar dwong om "godslastering" te bekennen. Er volgde een proces en in 2010 werd ze ter dood veroordeeld. Dat vonnis werd echter woensdag ongedaan gemaakt omdat volgens de rechters de bekentenis er gekomen is onder dwang. Amnesty International heeft jarenlang actie gevoerd voor de vrijlating van Asia Bibi en tegen de godslasteringswetten in Pakistan.

De kwestie heeft twee discussies aangezwengeld: enerzijds de groeiende kritiek op de strenge wetten tegen "godslastering" die vooral gebruikt en misbruikt worden door moslimfundamentalisten om het recht naar hun hand te zetten en de positie van de religieuze minderheden in Pakistan. Dat is een overwegend soennitisch-islamitisch land, maar kent veel geweld tegen de minderheden, zoals sjiieten, maar ook niet-moslims zoals hindoes, christenen, ahmadi's en bahai. Sinds 1990 zijn ten minste 65 mensen in Pakistan ter dood gebracht of vermoord na beschuldiging van godslastering en zitten er velen in de cel. Los van alle religieuze verschillen is er in Pakistan een grote spanning tussen de voorstanders van de grondwet en de rechtsstaat en islamitische groepen die de staat volledig op de sharia willen vestigen.

Minderheden in Pakistan schaarden zich achter Asia Bibi en eisen al jaren de intrekking van de wetten tegen godslastering.
AP2010

Meest gelezen