Golfstaat Bahrein veroordeelt oppositieleider sjeik Ali Salman tot levenslang "wegens spionage voor Qatar"

In juni was sjeik Salman verrassend vrijgesproken, maar de aanklager ging in beroep en heeft nu levenslange celstraf bekomen. Het kleine Bahrein staat sterk onder invloed van Saudi-Arabië en dat land ligt overhoopt met Qatar.

De skyline van Manamah, de hoofdstad van de kleine Golfstaat Bahrein. Foto: Shayanshaukat.

Volgens de aanklager hebben sjeik Ali Salman en twee andere leiders van de oppositiepartij al-Wafaq vertrouwelijke informatie doorgespeeld aan buurland Qatar en hebben ze ook geld uit die Golfstaat ontvangen.

In juni waren de drie mannen verrassend vrijgesproken door een rechter, maar de openbare aanklager ging in beroep. De mannen zijn nu tot levenslang veroordeeld wegens spionage voor Qatar. De twee adjuncten zijn evenwel in ballingschap in het buitenland. Sjeik Salman zat al sinds 2015 een straf van vier jaar uit wegens opruiing en het beledigen van de minister van Binnenlandse Zaken.

De partij Wafaq was eerder al samen met een seculiere partij verboden door de overheid. Wafaq heeft goede banden met de grote sjiitische meerderheid in Bahrein, die zowat 60% van de bevolking omvat. Het land wordt echter geregeerd door een soennitische koninklijke familie die de sjiitische bevolking wantrouwt en vermoedt dat die gemanipuleerd wordt door Iran.

Tijdens de Arabische Lente in 2011 kwam het tot volksprotest in Bahrein. Dat werd toen neergeslagen door Saudische troepen die op verzoek van de koning van Bahrein tussenbeide waren gekomen.

Vorig jaar hebben Arabische Golfstaten zoals Saudi-Arabië, Bahrein, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte de banden met Qatar doorgeknipt en een boycot uitgevaardigd. Die breuk tussen Qatar en de andere Golfstaten heeft niet geleid tot de onderwerping van het kleine emiraat, maar het diplomatieke water tussen beide kampen is nog altijd erg diep.

Meest gelezen