Hubertus Vereniging wil populatie everzwijnen beperken

De jachtorganisatie Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt dat jagers meer mogen jagen op everzwijnen. Op die manier kan de everzwijnenplaag in de provincies Limburg en Antwerpen aangepakt worden. Tegelijk kan het de Afrikaanse varkenspest helpen indijken. 

Door meer op everzwijnen te kunnen jagen, wil Hubertus Vlaanderen een dubbele slag slaan: de groeiende populatie everzwijnen in Limburg en het noordoosten van Antwerpen tegengaan en de Afrikaanse varkenspest  indijken. De jachtvereniging zit hierover de komende weken samen met de gouverneurs van de provincies Antwerpen en Limburg. 

"Een deel van de oplossing is het reduceren van de populaties", zegt Geert Van den Bosch van Hubertus Vereniging Vlaanderen. "Hoe minder dieren er op een oppervlakte samen zitten bij een uitbraak van een ziekte, hoe kleiner de kans op besmetting". En als de Afrikaanse varkenspest - die nu al uitgebroken is in de Ardennen - ooit uitbreekt in Vlaanderen, is het makkelijker om maatregelen te nemen met een reeds teruggedrongen populatie." 

"Het is uiteraard niet de bedoeling om de diersoort uit te roeien", zegt Van den Bosch,  "maar de populatie moet kleiner worden, net als de schade die de everzwijnen aanrichten."

Geluidsdempers en nachtrichtkijkers

Hubertus Vlaanderen pleit er ook voor om geluidsdempers en nachtrichtkijkers toe te laten. Die instrumenten zijn nu verboden, maar zouden het jagen efficiënter maken. "Everzwijnen zijn schuwe en sluwe nachtdieren", zegt Van den Bosch, "die bij het minste geluid wegvluchten."

De jachtvereniging vraagt ook haar leden om alle kadavers van wilde zwijnen te rapporteren en niet langer ingewanden van geschoten dieren in de natuur achter te laten. De vereniging en de Vlaamse overheid werken daarom samen om een netwerk van ophaalpunten voor slachtafval uit te rollen.

Meest gelezen