Jef Neve openhartig in "De rotonde": "Diep vanbinnen wist ik dat ik homo was, maar ik wou het heel lang niet zien"  

"Tot mijn 18e heb ik vriendinnetjes gehad, maar diep vanbinnen heb ik altijd geweten dat ik homo ben. Ik wou het heel lang niet zien. Ik dacht dat het wel zou overgaan." Pianist Jef Neve vertelt in "De rotonde" op Radio 2 openhartig over de worsteling met zijn geaardheid, de donkere periode die hij meemaakte rond zijn 30e en zijn huidige geluk.

Klassieke muziek, jazz, composities voor tv-series en films. Muzikant en componist Jef Neve is van vele markten thuis. Aan het begin van zijn carrière ging hij zelfs nog op tournee met boysband Get Ready!. "Ik ben heel dankbaar voor al de dingen die ik al heb mogen doen. Maar tegelijk voelt het nog elke dag aan alsof ik nog moet beginnen", blikt hij tevreden terug. 

Neve studeerde met grootste onderscheiding af aan het Lemmensinstituut in Leuven, een opleidingsinstituut voor muziek en drama. Toch was hij aanvankelijk niet geslaagd voor zijn toegangsexamen. Dat hield hem niet tegen om naar de lessen te gaan, en dankzij wat blufwerk kon hij toch aan de opleiding beginnen. "Hard werken is belangrijker dan talent", benadrukt hij.

Over uit de kast komen

Neve is twee jaar geleden getrouwd met zijn vriend Andy. "Ik ben uit de kast gekomen zo'n 20 jaar geleden. Toen lag dat nog gevoeliger dan nu. Er waren minder voorbeelden in de media. Het is heel belangrijk dat je jezelf kan zijn. Jammer genoeg zijn er nog veel mensen die zich ervoor schamen, die er niet voor uitkomen."

De omgeving van de muzikant reageerde goed toen hij het vertelde. "Mijn moeder vond het meteen oké, mijn vader heeft enkele weken tijd nodig gehad." Desondanks had Neve zelf het er aanvankelijk wel moeilijk mee. "Tot mijn 18e heb ik vriendinnetjes gehad, maar diep vanbinnen heb ik het altijd geweten. Ik wou het heel lang niet zien. Ik dacht dat het wel zou overgaan, dat het een experimentele fase was."

"Toen ik op kot ging in Leuven, zei ik tegen mezelf: dat vallen op jongens, dat blijft in de Kempen (waar Neve zijn roots liggen, red). Vanaf nu ga je een nieuw leven opbouwen. Het was de totale ontkenning. Het heeft dan nog een jaar geduurd. Ik speelde toen bij Get Ready!, dat helpt dan ook niet echt (lacht)."

Toen ik op kot ging in Leuven, zei ik tegen mezelf: dat vallen op jongens, dat blijft in de Kempen.

Over evenwicht in relaties

Het relationele leven van Neve liep niet altijd over rozen. "Ik heb eerder al een keer op trouwen gestaan, maar dat is vlak voor het huwelijk afgesprongen. Daar heb ik lang van afgezien. Vooral ook omdat ik dacht dat ik een zekerheid had gevonden, maar die valt dan weg. Dat is een heel beangstigend gevoel, de grond die wegzakt onder je voeten."

"Maar door dat mee te maken, ben ik er achtergekomen dat je perfect gelukkig kan zijn zonder afhankelijk te zijn van iemand. In mijn huwelijk met Andy staan we allebei op gelijke voet en zijn we allebei ook gelukkig op onszelf. We zijn verbonden met elkaar maar niet ongezond afhankelijk of aanhankelijk."

Ik en mijn man zijn verbonden met elkaar maar niet ongezond afhankelijk of aanhankelijk.

Rond zijn 30e maakte Neve een moeilijke periode mee, een kantelpunt in zijn leven. "Ik kwam toen alleen te vallen na een lange relatie. Iedereen rond mij was zijn leven aan het opbouwen. Ik had het gevoel dat ik mijn trein aan het missen was. Dat is een donkere pagina in mijn leven. Een van de donkerste momenten was toen ik wakker werd na een homejacking. Ze hadden heel mijn appartement leeggeroofd, ik had zelfs geen gsm om iemand te verwittigen."

"Toen viel er zo'n gigantische tristesse over mij. Ik was klaar met Brussel.  Ik heb toen alles in vraag gesteld. Ik moest het over een andere boeg gooien. Eigenlijk heb ik net op tijd het licht gezien. Ik ben dan naar Gent verhuisd. Daar voelde ik mij meteen thuis en vanaf toen is het alleen maar bergop gegaan."

Over zijn "tweede leven"

Neve had lang een kinderwens, maar die heeft hij nu losgelaten. "Ik ben nu 41, mijn tijd is gepasseerd", zegt hij. "We zijn er voor de kinderen in onze omgeving, de neefjes en de nichten, dat vind ik dubbel genieten. Je hebt de lusten maar niet de lasten."

Er staan nog vele nieuwe projecten in de agenda van de muzikant, maar de laatste jaren gaat hij vaker af en toe op de rem staan. "Ik wil op het einde van mijn leven niet kunnen terugkijken op een leven dat alleen maar te maken heeft gehad met werk", zegt hij.

Neve heeft ook een hele andere levensstijl aangenomen. "Ik heb al heel hard geleefd. Ik was een verstokte roker, dronk teveel, at ongezond en sportte te weinig. Ik ben nu gestopt met roken, ik ga veel sporten. Het voelt aan alsof ik een tweede leven heb gekregen."

En wat wil hij nog bereiken ten slotte? "Mijn ultieme droom is een melodie te maken die overal wereldvrede brengt", klinkt het, half lachend en half ernstig.

Beluister het volledige gesprek: 

Meest gelezen