Videospeler inladen...

Kamerlid Peter Luykx (N-VA) wil dat regering asiel aanbiedt aan Pakistaanse vrouw die beschuldigd werd van godslastering

"Het zou op zijn plaats zijn dat België asiel verleent aan Asia Bibi", dat stelt N-VA-Kamerlid Peter Luykx. Bibi is een Pakistaanse christelijke vrouw die 8 jaar geleden werd veroordeeld tot de doodstraf wegens godslastering. Deze week besliste het Hooggerechtshof om die straf ongedaan te maken, wat leidde tot veel protest bij radicale moslims. De Pakistaanse regering plooide uiteindelijk voor het protest.

Asia Bibi werd ter dood veroordeelde nadat ze ruzie had gehad met enkele moslims waarbij ze denigrerende uitspraken zou hebben gedaan over de profeet Mohammed. De straf werd woensdag ongedaan gemaakt door het Hooggerechtshof wegens gebrek aan bewijs. Maar na het massale protest van radicale moslimgroepen verspreid over grote steden in Pakistan besliste de regering dat er een nieuw onderzoek moet komen door het gerecht en intussen mag de vrouw het land niet verlaten. 

De echtgenoot van Asia Bibi voelt zich naar eigen zeggen niet veilig in Pakistan. Hij vraagt dat zijn vrouw, hijzelf en hun kinderen asiel zouden krijgen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Canada. Maar ook ons land moet actie ondernemen, vindt N-VA-Kamerlid Peter Luykx. "Het is middeleeuws dat mensen quasi gelyncht worden enkel en alleen wegens godslastering. Het zou zeker op zijn plaats zijn dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dit veroordeelt en de rechten van mevrouw Bibi vrijwaart."

Maar de Belgische regering kan nog verdergaan, stelt Luykx. " In het verleden heeft België christenen uit Syrië gehaald via een humanitair visum. Ik stel voor dat dit besproken wordt en voorgelegd aan staatssecretaris Theo Francken. Een asiel verlenen aan mevrouw Bibi is op zijn plaats. Andere westerse landen hebben dat ook al aangeboden. Dat getuigt van pluralisme en een humanitaire kijk op die religieuze minderheden." Volgens Luykx zou ons land op die manier ook de druk op de Pakistaanse regering kunnen verhogen.

Luykx heeft nog geen contact gehad met zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie - en partijgenoot - Theo Francken over de kwestie. "Maar ik denk wel dat hij zich hierin kan vinden", klinkt het.

Meest gelezen