Videospeler inladen...

Macron start een week van herdenkingen van de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog

De Franse president Emmanuel Macron en zijn Duitse collega Walter Steinmeier hebben in de kathedraal van Straatsburg een concert bijgewoond ter nagedachtenis van het einde van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november juist honderd jaar geleden.

Op het programma van het concert voor de vrede in Europa stonden werken van Debussy en Beethoven. De ontmoeting wil de Frans-Duitse verzoening, een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog, bekrachtigen.

Voor Macron is de ontmoeting het startschot van een week waarin hij door Frankrijk zal trekken en de slagvelden van de oorlog en de zwaar getroffen steden en gemeenten zal aandoen. Hoogtepunt volgende zondag is een ontmoeting onder de Arc de Triomphe met onder meer de Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin.

(Lees verder onder de foto)

De kathedraal van Straatsburg.
AFP or licensors

De rondreis van Macron staat niet alleen in het teken van de herdenking en de diplomatie, maar heeft ook een politieke dimensie. De Franse president scoort erg laag in de opiniepeilingen en wordt ervan beschuldigd de president van de rijken en de steden te zijn.

Daar wil hij iets aan veranderen. Volgende week zal hij vooral middelgrote steden aandoen en met de plaatselijke politici hun bekommernissen bespreken, zoals de werkloosheid, de landbouw, de armoede en het milieu.

De herdenkingen zullen zonder grote militaire parades verlopen omdat de president de nadruk wil leggen op de vrede en de verzoening met Duitsland.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Meest gelezen