Videospeler inladen...

Man zwemt als eerste rondom Groot-Brittannië

De 33-jarige Ross Edgley is er als eerste in geslaagd om volledig rond Groot-Brittannië te zwemmen. De avonturier uit Grantham deed er 157 dagen over.

 Edgley begon op 1 juni aan zijn recordpoging en kwam vanmorgen aan op het strand van Margate in het zuidoosten van het land. Hij zwom de 2.900 kilometer aan een tempo van 12 uur per dag. 's Nachts sliep hij op de boot die hem begeleidde. Al die tijd zette hij geen voet aan land.

Oorspronkelijk dacht de Brit het avontuur te kunnen voltooien in honderd dagen, maar hij werd geplaagd door sterke stroming, koud water, stormen en kwallen. Zijn lichaam had te lijden onder de schuring van de wetsuit en door het zoute water is zijn tong beschadigd.

Aan de BBC vertelde hij dat hij het zwemmen nog steeds niet beu is, hoewel hij zo lang in het water lag dat hij opnieuw moet leren stappen.  Al na 74 dagen had Edgley een record beet, voor de langste zwemtocht op zee. Zijn laatste kilometers legde hij af in het gezelschap van driehonderd andere zwemmers.

He stond al in het Guinness Book of World Records na een klimpartij aan een touw dat de lengte had van de hoogte van de Mount Everest. In april 2016 deed hij daar 19 uur over. Twee maanden eerder liep hij een marathon terwijl hij een auto voorttrok.

Meest gelezen