Nick Cave: "Verdriet brengt verschijningen met zich mee, breng ze tot leven, volg ze, aan de andere kant is verandering"

"Ik voel de aanwezigheid van mijn zoon, ook al is hij er misschien niet. Ik hoor hem tegen me praten, hoewel hij er misschien niet is. Verdriet brengt verschijningen met zich mee, ideeën. Volg die ideeën, breng ze tot leven, want aan de andere kant is verandering en verlossing." De Australische zanger Nick Cave schrijft in een openhartige reactie op een fan over liefde en verdriet, na de dood van zijn zoon Arthur.

De Australische zanger Nick Cave verloor in de zomer van 2015 zijn zoon Arthur (15) na een val van een klif in Brighton, in Groot-Brittannië. Cave was op dat moment met zijn vrouw Susie en Arthur in Groot-Brittannië, waar hij werkte aan het album "The skeleton tree".

In een post op The Red Hand Files, een online platform waarop Nick Cave met fans communiceert, praat de -doorgaans gesloten- zanger openhartig over het overlijden van zijn zoon. De reactie is het antwoord op een vraag van een fan uit de Verenigde Staten. "Ik heb het overlijden van mijn vader, mijn zus en mijn eerste liefde meegemaakt de voorbije jaren. Ik voel dat ik nog altijd een vorm van communicatie met hen heb, meestal door dromen. Ze helpen mij. Voelen Susie en jij dat je zoon Arthur bij jullie is en op de een of andere manier met jullie spreekt?"

Cave bedankt de vrouw voor "haar mooie vraag" en deelt vervolgens zijn eigen ervaring met rouw en verdriet.. 

The Red Hand Files

"Het lijkt me dat, als we liefhebben, we ook verdriet hebben. Dat is de deal. Verdriet en liefde zijn voor eeuwig met elkaar verstrengeld. Verdriet is de verschrikkelijke herinnering aan de diepte van onze liefde, en net zoals over liefde kan je over verdriet niet onderhandelen."

"Er is een onmetelijkheid aan verdriet die ons minuscule zelf overweldigt. Verdriet bezet de kern van ons zijn en strekt door onze vingers uit naar de grenzen van het universum. Binnen die kolkende wervelwind vind je alles wat vreemd is, geesten en verschijningen en droombezoeken, alles dat wij, in onze pijn, met onze wil tot bestaan willen wekken. Kostbare geschenken die zo echt en tastbaar zijn als we nodig hebben. Zij zijn de spirituele gidsen die ons uit het duister leiden."

"Ik voel de aanwezigheid van mijn zoon, maar hij is er misschien niet. Ik hoor hem tegen me praten, me leiden, hoewel hij er misschien niet is. Verdriet brengt heldere verschijningen met zich mee. Dat zijn in essentie ideeën. Ze zijn onze verdoofde verbeelding die na de ramp weer ontwaakt. Net zoals ideeën spreken deze geesten van mogelijkheden."

"Volg je ideeën, want aan de andere kant van het idee is verandering en groei en verlossing. Creëer je verschijningen, roep hen aan, breng hen met je wil tot leven. Het zijn hun onmogelijke en geestelijke handen die ons terugbrengen naar de wereld waar we overboord gegooid zijn."

"One more time with feeling"

Nick Cave is vooral bekend als zanger van de groep Bad Seeds. In hun muziek zijn duisternis en onheil nooit veraf. "The skeleton tree" van Nick Cave & the Bad Seeds verscheen in 2016. Een cameraploeg volgde Cave toen voor wat een making-of van die plaat moest worden. Het onverwachte overlijden van Arthur en de impact die het heeft gehad op het creatieve proces en op Nick Cave als mens, maakt van "One more time with feeling" een beklijvende documentaire.

Meest gelezen