Videospeler inladen...

Drama op Sicilië: 12 mensen verdronken door snel stijgend water

In Italië blijft het noodweer levens kosten. Op het eiland Sicilië zijn gisteravond twaalf mensen omgekomen toen ze verrast werden door overstromingen. Negen van hen, onder wie vrouwen en kinderen, zijn samen verdronken in een landhuis.

De twee families zouden samen de avond doorbrengen in een landhuis, in het dorpje Casteldaccia, in de provincie Palermo. Maar door de hevige regen begon plots het waterpeil van de Milicia, een nabijgelegen rivier, razendsnel te stijgen.

In geen tijd stond het water in de woning tot aan het plafond. Negen mensen verdronken. Italiaanse media hebben intussen meer details over de slachtoffers. Het gaat onder meer om een moeder en haar twee kinderen van 1 en 15 jaar oud. Ook een jongetje van 3 verdronk. Reddingswerkers vonden vannacht ook nog de lichamen van de grootouders, een oom en een tante. 

Drie familieleden overleefden het drama. De Italiaanse omroep Rai sprak met een van hen, de eigenaar van het huis. Hij was net met een nichtje naar de winkel om desserts te halen. Zijn vrouw en twee kinderen verdronken. Een derde familielid kon zich redden door zich aan een boom vast te houden. Hij kon uiteindelijk alarm slaan bij de hulpdiensten.

De Italiaanse premier Guiseppe Conte is intussen vertrokken naar Sicilië, laat hij weten op Twitter. Verder staat hij ook in contact met de civiele bescherming om de situatie in het noorden van het land op te volgen.

(Lees verder onder de kaart en de tweets.)

Dodental loopt op

Elders in de provincie Palermo, in het stadje Vicary, is een man omgekomen. Het gaat om de eigenaar van een tankstation die zijn tankstation probeerde te bereiken om een geblokkeerde werknemer wou bevrijden. De auto waarin hij zat, werd meegesleurd toen de San Leonardo-rivier buiten zijn oevers trad. Een tweede inzittende is nog vermist. Het Italiaanse persagentschap Ansa maakt intussen melding van nog twee andere doden in de buurt van Agrigento, aan de andere kant van Sicilië. Het gaat om een Siciliaans koppel van middelbare leeftijd dat al jaren in Duitsland woonde. Ze kwamen met hun auto in een beek terecht.

De toestand is inderdaad dramatisch op heel Sicilië. Het stormweer duurt er al dagen. Op de Italiaanse televisie is de ravage te zien, aangericht door kolkende rivieren en modderstromen. Autowegen staan er helemaal onder water. 

Niet alleen het zuiden maar ook het noorden van Italië heeft zijn deel van de weerellende al gekregen. In de Dolomieten zijn bijvoorbeeld zo'n 14 miljoen bomen ontworteld en afgeknapt. Het noodweer in het noorden van Italië kostte al aan twintig mensen het leven.  Met de slachtoffers op Sicilië, heeft het noodweer in Italië nu al aan zeker dertig mensen het leven gekost.

Apocalyps

"Het is de afgelopen week heel erg slecht weer geweest. Als je de beelden ziet van verschillende delen van het land, lijkt het inderdaad op een apocalyps. En net op dit moment begint het hier opeens weer heel hard te hozen in Rome", zegt correspondent Angelo van Schaik vanuit de Italiaanse hoofdstad.

"Het is de hele week al overal in het land slecht weer", aldus Van Schaik. "In Rome waren maandag en dinsdag de scholen dicht, net als in Firenze, Napels, Venetië en op Sicilië. Ik heb hier al slecht weer meegemaakt, maar op dit niveau niet."

Beluister het gesprek met Angelo van Schaik in "De ochtend":

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hier het item uit "Het Journaal" van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen