copyright Headstuff

Zelfmoordbrief van Baudelaire geveild voor recordbedrag

Op een veiling bij het huis Osenat in Fontainebleau niet ver van Parijs is een brief van de Franse dichter Charles Baudelaire, waarin hij een zelfmoordpoging aankondigt, verkocht voor ruim 230.000 euro. Dat is bijna vier keer zoveel als verwacht.

De brief uit 1845 van de 24-jarige Baudelaire is gericht aan zijn minnares Jeanne Lemer.

Als u dit leest, zal ik dood zijn. Ik kan niet meer leven. De vermoeidheid die ik voel als ik moet opstaan is onverdraagbaar

Nadat hij de brief postte, bracht Baudelaire zichzelf een messteek toe, maar hij overleefde. In 1867 stierf hij aan aan syfilis. De brief zat in een particuliere collectie, en ook de nieuwe eigenaar is een gewone, zij het bemiddelde burger.   

Drama queen

Al in zijn jeugd leefde Baudelaire als een bohemien. Hij maakte schulden en verklaarde dat hij atheïst was, geen evidentie in die tijd. Hij had de ene relatie na de andere, ook met vrouwen uit Franse kolonies.

Belga / De Morgen

In 1843 schreef hij "Les Fleurs du Mal", in het Nederlands "De Bloemen van het Kwaad". Twee jaar geleden verscheen nog een selectie uit die bundel onder de titel "Zwarte Venus". Zijn poëzie is hoog-romantisch, decadent en symbolistisch en wordt tot vandaag gelezen. In 1848 stond hij op de barricaden in Parijs tijdens de revolutie. In 1864 kwam hij naar Brussel, was daar erg ongelukkig en schreef "Pauvre Belgique".  

De Belgische vrouwen zijn lelijk en vuil, en altijd aan het poetsen. Hoe meer ze poetsen, hoe vuiler ze zelf worden

De veiling bood nog andere teksten van Baudelaire aan, en van Victor Hugo en impressionist Manet. Een brief van schilder Eugene Delacroix ging voor 7.500 euro naar het Delacroix museum.  

Meest gelezen