40 maanden cel voor Gentse man die met wapen zwaaide

In augustus 2016 zaaide de uitbater van Grieks restaurant Mykonos paniek in de Vlaanderenstraat door te zwaaien met een vuurwapen. De man is nu veroordeeld tot veertig maanden effectieve gevangenisstraf.

Op 15 augustus 2016, een feestdag, zaten heel wat toeristen op terrasjes in het centrum van Gent. Tot N.M. opdook, onder invloed van alcohol en cocaïne en met een revolver in de linkerhand. Hij vuurde twee schoten af in de lucht en bedreigde drie klanten op het terras van een koffiebar. De man verscheen bijgevolg voor de rechtbank voor verboden wapendracht en bedreigingen aan burgers en politie.

Het parket vroeg dertig maanden cel, maar de verdediging wilde een probatiestraf met streng toezicht op het middelengebruik van de man. Volgens de beklaagde handelde hij onder een psychose. "Ik dacht dat ze mijn vrouw aan het verkrachten waren", vertelde hij aan de rechters. "En ik moest me laten neerschieten om haar te redden." De rechtbank oordeelde dat de feiten ontoelaatbaar zijn en gaf de man veertig maanden.

Op het moment van de feiten vroeg de politie aan N.M. om zijn wapen te laten vallen, maar hij reageerde niet. Toen de man het wapen opnieuw richtte, vuurden de leden van het COPS-team vier kogels op hem af. Daardoor belandde hij in een coma en verkeerde hij in levensgevaar. "Het was geen kantje boordje, ik heb de andere wereld gezien", vertelt hij. 

Ondanks dat hij slechts twee procent overlevingskans had, is de man hersteld. "Door hard te revalideren gaat het beter. Maar ik heb wel nog steeds letsels en pijn aan mijn benen."

Meest gelezen